TOKOM sastanka u utorak ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića sa prvim čovekom Ćuprije Ninoslavom Erićem, postignut je dogovor da ovdašnja gimanzija u školskoj 2019/2020. dobije i specijalizovano IT odeljenje.

Podsetimo, lokalna samouprava je još početkom godine prihvatila predlog pomenute obrazovne institucije o tome da najstarija srednja škola u Ćupriji aplicira za odobrenje posle kojeg bi bilo formirano jedno odeljenje u kojem bi se školovali budući stručnjaci za informacione tehnologije. Od tada je sve bilo usmereno na to da neophodan broj učenika iz Ćuprije, zainteresovanih za srednjoškolsko IT obrazovanje, položi prijemni ispit.

I, kada su obelodanjeni preliminarni rezultati, ispostavilo se da su ovdašnji đaci bili najuspešniji u Pomoravlju...

Pročitajte još - Žeđ postaje - prošlost

- Radujem se i zbog činjenice da je lokalna samouprava takođe zaslužna za ovaj uspeh, jer smo prepoznali potrebu da učenicima talentovanim za računarstvo i informatiku pomognemo tako što će biti izdvojena sredstva za dodatnu nastavu koju su oni pohađali tri meseca. Zajedničkim radom i trudom đaka, nastavnika, roditelja i opštinskih struktura, došli smo do toga da je 21 učenik iz Ćuprije položio prijemni ispit koji je bio organizovan u Kragujevcu. Poređenja radi, sa teritorije Jagodine je to uspelo samo 13 kandidata, a iz Paraćina još manje, 11 njih - naglašava Erić, i dodaje da će osnivanje specijalizovanog IT odeljenja u Gimnaziji biti još jedan od načina da se sistemski odgovori na potrebe tržišta rada.

Erić i Šarčević, Foto SO u Ćupriji

KASARNA

MINISTAR Šarčević i predsednik Erić su razgovarali i o osnivanju centra za najbolje učenike - talente iz čitave Srbije. Lokalna samouprava uveliko traži lokaciju za njegovu izgradnju, a s obzirom na to da je ćuprijska kasarna jedno od najpoželjnijih mesta, konačna odluka će biti doneta posle sastanka čelnika Opštine sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom.