Zbog obilnih padavina vanredna situacija proglašena je na teritoriji Kraljeva i opština Knić, Arilje, Lučani, zatim u Vrnjačkoj Banji, Tutinu, Trsteniku, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici, a problema zbog poplava i odrona ima i u Čačku, Dragačevcu i ivanjičkoj opštini, Guči, Tutinu i drugim manjim mestima.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da se voda u mestima u kojima je došlo do plavljenja domaćinstava, usled obilnih padavina koje su prouzrokovale izlivanje bujičnih potoka i manjih reka, polako i postepeno povlači.

Dodao je da je do sada evakuisano 159 osoba, uglavnom iz preventivnih razloga.

Reke, potoci i kanali izlili su se širom Srbije, a bujice mutne vode jure kroz gradove i sela.

"Srbijavode" uvele su u ponedeljak jutro vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović.

On je rekao da su padavine tokom noći pogodile Srbiju i da je trenutno najteža situacija u Kniću i Kraljevu.

Pročitajte još - NEVREME TUTNjI SRBIJOM: Grad u ariljskim i dragačevskim selima, haos oko Kraljeva, sipalo kao iz kabla

Pročitajte još - NEVREME UBILO USEVE: Sve što je niklo – potučeno

Pročitajte još - OČEKUJU SE OBILNE PADAVINE: "Srbijavode" uvele vanrednu odbranu od poplava u celoj zemlji

08:22 - TOKOM NOĆI PALA VELIKA KOLIČINA KIŠE ŠIROM SRBIJE

Kiša neprekidno pada, pa su nadošle sve reke i potoci u kraljevačkom kraju, a najviše problema napravili su bujični vodotokovi i zapušene atmosferske kanalizacije u prigradskim naseljima.

Pet osoba je evakuisano zbog poplava tokom noći u okolini Kraljeva i Čačka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvučen, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.

Tri osobe evakuisane su u okolina Kraljeva, a dve u mestu Viča kod Čačka, rekao je Marić.

On je istakao da je u toku noći u centralnom i zapadnom delu Srbije pala velika količina kiše i da je problema bilo na više mesta u Srbiji.

Foto G. Šljivić

09:18 - VANREDNA SITUACIJA U KRALjEVU; VODA ULAZI U DVORIŠTA I PODRUME

U Tutinu se voda izlila u dvadesetak objekata, uglavnom u dvorišta i podrume, a veliki problemi su i u mestima u okolini Kraljeva gde je u pedesetak kuća voda ušla u podrume i dvorišta.

"Očekuje se velika količina padavina i danas, tako da smo sve snage uputili na teren", rekao je Marić i precizirao da se to odnosi na centralni i zapadni deo Srbije.

Na teritoriji celog grada Kraljeva vanredna situacija, a u centar grada došli su vatrogasci i crpe vodu koja je prodrla u dvadesetak kuća.

Foto G. Šljivić

09:55 - PUT KA SELIMA KOD KRALjEVA U PREKIDU ZBOG PADAVINA

Iz Štaba za vanredne situacije kažu da je put ka selima Milakovac, Godacica i Sirča u prekidu zbog padavina.

U opštini Knić vatrogasci evakuišu ugrožena domaćinstva. U selu Zakuta reka Gruža je odnela most. U selu Pajsijević crkvena zvona upozoravaju na opasnost, prenosi RTS.

Kiša od jutros pada i u opštini Ivanjica, gde je izazvala probleme - izlili su se bujični potoci, a nekoliko domaćinstva je poplavljeno, dok je u pojedinim delovina opštine, pokrenuta su i klizišta, prenosi Glas zapadne Srbije.

Saobraćaj je otežan, pa se vozačima savetuje oprez u vožnji.

Na deonici Drakčići - Roćevići, nadomak Kraljeva, došlo je do odrona i na snazi je obustava saobraćaja.

Foto G. Šljivić

10:48 - OBILNE PADAVINE IZAZVALE PROBLEME U I ČAČKU, GORNjEM DRAGAČEVU

Saobraćaj je obustavljen zbog izlivanja reke Gorušice na deonici Guča - Kaona, navedeno je na Tviter nalogu "Puteva Srbije".

Zbog bujice i atmosferskih voda poplavljene se i kuće u prigradskim naseljima Kovači i Ribnica, u selima Oplanići, Popovići i jednom delu Adrana i Grdice.

Na jezeru Duboki potok došlo je do porasta vodostaja i obustavljen je saobraćaj na deonici puta Čačak - Kraljevo, a vozila se preusmeravaju na alternativni put preko Mrčajevaca.

Obilne padavine izazvale su probleme u Čačku, gornjem Dragačevu, Kraljevu i ivanjičkoj opštini, prenosi "Glas zapadne Srbije".

Na više deonica u Srbiji saobraćaj je obustavljen zbog obilnih padavina i odrona, saopšteno je iz JP "Putevi Srbije".

U gornjem Dragačevu, u toku je evakuacija sela Viča, a moguće je, kako se navodi, proglašenje vanredne situacije.


11:25 - EVAKUACIJA U SIRČI

Tako su se tokom noći i jutra u pomoravskom selu Sirča izlili bujični potoci, pa je oko stotinu domaćinstava potpuno pod vodom, kao i voćnjaci, bašte, plastenici i nekoliko desetina hektara plodnih oranica. - Bujice su napravile haos, nešto što ni najstariji meštani ne pamte. Za samo nekoliko sati zbog ogromne količine vode koja se sjurila sa obližnjeg Kotlenika gotovo je celo selo pod vodom. Šteta je sigurno velika, nezapamćena... – kaže Mladen Vasiljević, predsednik Mesne zajednice Sirča.12:27 - ODRON NA PUTU NOVI SAD - SREMSKI KARLOVCI

Putevi Srbije saopštili su danas da je usled većih padavina došlo do odrona na deonici puta Novi Sad - Sremski Karlovci, kod naselja Puckaroš i saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

Saobraćaj na deonici Mlanča - Studenica, nakon obustave zbog odrona, je ponovo uspostavljen.

13:21 - POTOP U GUČI

Potop! To je jedina reč kojom se može opisati neverovatna elementarna nepogoda koja je pogodila Guču i sela Gornjeg Dragačeva. Posle obilne kiše koja je neprestano padala od sinoć, potopljeno je na desetine kuća u dragačevskoj prestonici, kao i u selima Viča, Kotraža, Dubac...

Pod vodom se za tili čas jutros našla i srednja škola u Guči, pa je u trenutku kada je voda nazirala ka školi nastava prekinuta, a škola evakuisana. Takođe je poplavljen pogodn Elektrodistribucije u Guči, kao i Dom trubača i nekadašnji motel "As", stadion...


(V.I.)13:45 - UVEDENO VANREDNO STANjE U TRSTENIKU, POPLAVLjENO 80 KUĆA

U Trsteniku je zvanično proglašeno vanredno stanje na zasedanju Štaba za vanredne situacije, potvrđeno je “Novostima” u opštini. Ljubiša Marković, zamenik predsednika opštine navodi da je stanje veoma teško i da je najviše pogođeno naseljeno mesto Selište, gde je poplavljeno preko 80 kuća!

-Mi smo od jutra u zasedanju,Štab je doneo odluku o proglašenju vanrednog stanja bez ograničenja, jer očekujemo još većih padavina, dobili smo upozorenja od JP Srbija vode i RHMZ-navodi Ljubiša Marković,zamenik predsednika opštine.


- Očekujemo i povećanje vodostaja na Zapadnoj Moravi i moramo biti oprezni kada je vodotok prvog reda u pitanju.Podigli smo svu mehanizaciju, JKP “Komstan” i privatnih firmi,kao i mašine za ispumpavanje vode koje su u vlasništvu meštana.

Otvorena je i linija za pomoć ugroženima i građani mogu da se jave na broj telefona 037/711-723.

(S.B.)


14:11 - NEMA VODE ZA PIĆE U TRSTENIKU, NEKE DEONICE PUTEVA U PREKIDU

Zamenik predsednika opštine Marković dodaje da nema vode za piće, kao i da su neke deonice puteva u prekidu. Informacije sa terena pristižu iz časa u čas.Došlo je i do pojave klizšta nedaleko od Donjeg Dubiča.


-Prioritet je ljudstvo,kao i stoka-podvlači Marković. Uvedeno je pasivno dežurstvo Štaba kako bi građanima bili na raspolaganju 24 sata. Na žalost, imamo dosta iskustva još od ranijih poplava i učinićemo sve da pomognemo i što urgentije sanirao posledice izlivanja reka.

Kako su “Novosti” ranije objavile, u selu Selište došlo je do izlivanja Riljačke reke, pritoke Zapadne Morave. Drama je počela oko pola 6 ujutro,kada je voda poplavila dvorišta i prodrla u podrume i prizemlja kuća.

Ekipe vatrogasaca su na teremu i pumpama izvlače vodu iz najkritičnijih objekata, a meštani sopstvenim pumpama takođe pokušavaju da spasu pokućustvo.


(S.B.)


14:49 - VANREDNA SITUACIJA U SREMSKOJ MITROVICI

SREMSKA MITROVICA- Vanredna situacija na području Grada Sremska Mitrovica, koja je uvedena u nedelju zbog podzemnih voda i nadošlog vodostaja na potocima, ostaje i dalje na snazi. Potoci su u blagom opadanju, voda je iscrpljena iz podruma, garaža domaćinstava i meštani najugroženijeg dela grada spremno čekaju nove najavljene padavine.


- Vodoprivredna preduzeća, već dva dana sprečavaju dotok nove vode u kanale. Sve službe su na terenu, 24 sata se prati stanje, i ukoliko ne bude većih padavina ne očekujemo dalje probleme.- očekuje Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Građani koji su pretrpeli štetu od nadošlih voda, i dalje mogu da je prijave lično u Gradskoj kući. Nakon pristiglih prijava, onda će se tačno znati kolika je šteta nastala u obilnim padavinama koje su u ovom delu Srema pale do 100 litara na metru kvadratnom, za 17 sati.


(S.K.)

14:50 - POPLAVE U KNIĆU, EVAKUISANO 50 PORODICA

Štab za vanredne situacije u Kniću proglasio je vanrednu situaciju na području cele opštine.Zbog poplava evakuisano je 5o porodica,najviše u selu Guberevac,oko 3o.Poplavljeno je oko 1.2oo hektara poljoprivrednog zemljišta ,a najteža situacija je u selima Donje Gruže-Guberevac,Pajsijević,Vrbeta,Čestin,Lipnica.

Kako kažu u opštinskom štabu za vanredne situaciuje,oštećeni su putevi,mostovi,ambulanta u Gruži je poplavljena,a pod vodom je i trafostanica u ovom mestu pa je oko dve stotine domaćinstava bez struje.

-Ima dosta uginule stoke jer je vodena stihija poplavila i ekonomske zgrade u brojnim domaćinstvima na ovom području,iz opštinskog štaba apelovali su na građane da obezbede i zalihe vode,jer je voda prodrla i u izvorišta,kažu u opštinskoj upravi u Kniću

Članovi štaba za vanredne situacije su na terenu i donose hranu,vodu za piće i drugu pomoć ugroženima.Zbog oštećenja pruge kod Guberevca,u prekidu je železnički saobraćaj na pruzi Kragujevac-Kraljevo.

(M.Luković)


14:54 - IZLILE SE RAŠKA, JOŠANICA I TRNAVICA

Izlivanjem Raške, Jošanice, Trnavice i drugih manjih rečica i potoka, u Novom Pazaru je poplavljeno više više gradskih i prigradskih naselja i sela.. Najteže je u naseljima Šutenovac, Mur, Trnava, Ćermedžinica, Banjska petlja, Postenje, Blaževo, Piloreta.. U naselju Jaklja nabujala Jošanica dnela je pešački most, preti opasnost da se u naselju Lug izlije Raška i poplavi veliki broj kuća.. u dolini Raške, u Postenju, Blaževu, Vožegrncima i drugim selima nizvodno od Novog Pazara prema Piloretima, potopljeno je gotovo svo poljoprivredno zemljište, šteta je ogromna...

Iz Štaba za vanredne situacije, koji je u stalnom zasedanju, ističu da je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, da se na najkritičnijim mestima prave odbrambeni bedemi i postavljaju džakovi sa peskom i da dalja situacija dobrim delom zavisi od toga: hoće li biti novih padavina.. Ugrožena područja obišao je gradonačelnik Nihat Biševac koji je istako da se situacija prati iz minuta u minut i za sada nema potrebe za proglašenje vanredne situacije. Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Hanefije Brničanin ističe da za sada nema prekida u snabdevanju vodom za piće...

Zbog izlivanja reka Vidrenjak i Pečanica, kritično je i u Tutinu, posebno u naseljima oko fabrike “Dalas” i Dubovo.. Sve opštinske službe su pripravne i na terenu...

(M.NIĆIFOROVIĆ)

15:42 - OKO 300 DOMAĆINSTAVA U KRALjEVAČKIM PRIGRADSKIM NASELjIMA I SELIMA POTPUNO POD VODOM

Prema podacima RHMZ na teritoriji Kraljeva je za 12 sati palo više od 120 litara kiše po kvadratnom metru, a za samo tri sata oko 84 litra! Brzo su se pojavili bujični vodotokovi praveći ogromnu štetu. Sve mere da ova situacija prođe sa što manje štete i da se ugrožena domaćinstva u najkraćem roku saniraju

Ovo je u ponedeljak izjavio Goran Puzović, direktor „Srbijavoda“, obilazeći most preko Musine reke na Ibarskoj magistrali kod Kraljeva, kao jednu od najugroženijih tačaka i na kojoj ova rečica preti čak da se prelije na magistralnu saobraćajnicu.

- Imamo najavu da će do petka biti padavina koje lokalno mogu biti ozbiljne. Zato je i proglašena vanredna odbrana od poplava na teritoriji cele Srbije. Najkritičnije je u kraljevačkim prigradskim naseljima i selima, potom u Kniću u dolini reke Gruže, u Novom Pazaru nije teška situacija kao u Kraljevu, a izlivanja ima u Tutinu i u Guči – dodao je Puzović. - U ovom trenutku nema opasnosti od izlivanja velikih reka. Ibar i Zapadna Morava su stabilni. Tamo gde imamo regulisane sisteme tu nemamo problema, ali je zato situacija komplikovana kod bujičnih vodotokova na koje se minulih 20 godina nije obraćala pažnja, a tu su izgrađena i naselja i industrijski i poljoprivredni objekti.

Najveću štetu bujice su napravile u prigradskim naseljima Sirča, Adrani, Grdica, Ribnica, Kovači, Jovac, Žiča, u Mataruškoj Banji, selima Čukujevac, Godačica, Ročevići, Drakčići, Milavčići, Vitanovac... Prema još nezvaničnim podacima, u kraljevačkom kraju je više od tri stotine domaćinstava bukvalno pod vodom. Osim na stambenim, bujične rečice i potoci, kao i atmosferske vode, napravili su i ogromnu štetu na pomoćnim i poljoprivrednim objektima, baštama, voćnjacima, plastenicima, oranicama, mehanizaciji…

15:43 - OVAKO NEŠTO NE PAMTE NI NAJSTARIJI MEŠTANI

- Ovako nešto ni najstariji meštani ne pamte. Za samo nekoliko sati zbog ogromne količine vode koja se sjurila sa obližnjeg Kotlenika gotovo je celo selo pod vodom. Šteta je sigurno velika, nezapamćena! Najgore je što najavljuju nove padavine. Pred nama je gotovo sigurno još jedna besana noć – kaže Mladen Vasiljević, predsednik Mesne zajednice Sirča, dodajući da se zbog bujice urušio jedan most na lokalnom putu u ovom selu.

Slična situacija je i u Grdici gde je nabujali potok Čađavac prodro čak i u ovdašnje privatno preduzeće, kao i u obližnjim Adranima. Dvorišta su potpuno pod vodom, a meštani iz prizemlja svojih kuća pokušavaju da spasu ono što se spasiti može.

Adrani, foto G.Šljivić

- U jednom trenutku bilo je oko pola metra vode u kući. Stradala je uglavnom bela tehnika, a nešto smo uspeli da odnesemo na sprat. Kolika je šteta nećemo znati dok se voda ne povuče, ali će biti potrebna armija ljudi da se sve ovo raskrči i sanira – nemoćno šireći ruke pričaju meštani Adrana.

Stanovnici Ribnice i Kovača takođe izbacuju vodu iz svojih domova i dvorišta. U Gledićkom kraju bujica je odnela dva pristupna mosta, jedan u Bogutovcu, ista slika i u Vitanovcu, Čukojevcu, Godačici...

15:44 - SEĆANjE NA 2014. GODINU

- Sve podseća na 2014. godinu. Bujica je oštetila čak i beonsku konstrukciju novosagrađenog mosta na lokalnom putu – javljaju nam meštani Godačice.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića, komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije, sve gradske službe i pripadnici Sektora za vanredne situacije nalaze se na terenu u ugroženim područjima.

- Na terenu je devet ekipa Sektora sa mehanizacijom i pumpama i imamo još pet dodatnih pumpi „Vodovoda“. Kompletna mehanizacija ovdašnjih javnih i komunalnih preduzeća je takođe na terenu. Radićemo danonoćno! Nekoliko lokalnih saobraćajnica je takođe oštećeno, a pojavljuju se i klizišta – raportira za „Novosti“ gradonačelnik Terzić. - Sve se rešava po prioritetima, a naše ekipe će pomagati građanima da saniraju posledice elementarne nepogode. Džakovi sa peskom se pripremaju u preduzeću „Zapadna Morava“ i potom se transportuju gde je to neophodno.


16:06 - VANREDNA SITUACIJA U NOVOM PAZARU

Na teritoriji grada Novog Pazara proglašena je vanredna situacija zbog visokog vodostaja reke Raške, odlučio je gradski Štab za vanredne situacije posle obilaska terena na kome su angažovane sve ekipe i mehanizacija.

Ocenjujući da je vodostaj reke Raške najveći još od poplave 1979. gradonačelnik Nihat Biševac kazao je da su leva i desna obala reke Raške ugrožene i da su sve ekipe na terenu.

"Sve mašine javnih preduzeća i privatnika su angažovane, dežuraju, naročito pored mostova. Zahvaljujem se svim privatnicima koji su se angažovali kako bi zaštitili imovinu naših građana, a mi ćemo se potruditi da saniramo nastalu štetu”, rekao je Biševac dodajući da je raspoređeno 750 vreća sa peskom.

Prerađene vode ispravne za piće još uvek ima u dovoljnoj meri.

16:14 - ŠAĆIROVIĆ: TRI REKE IMALE POVEĆAN VODOSTAJ

Direktor “Direkcije za izradnju”, Mujo Šaćirović kazao je da su jutros tri reke imale povećan vodostaj i da su se izlile, posebno reke Trnava i Jošanica i to u delovima koji su standardno na udaru prethodnih godina.

“Intezivno radimo i nadamo se da će ove godine početi sa korićenjem Banjske i Trnavske reke. Reka Raška je imala najozbiljnija izlivanja uglavnom izazvana ljudskim faktorom. Trenutno nema veće materijalne štete. Radi se procena daljih radova na odbrani, ali razmišljamo i o sanaciji", rekao je on.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, dr Šefadil Spahić rekao je da su preuzete sve mere predviđene u ovakvoj situaciji.

“Izvršili smo vanredni epidemiološki nadzor i konstantovano da je situacija nestabilna iz razloga što je došlo do izlivanja fekalija. Apelujemo na građane da preduzmu sve mere za održavanje lične higijene. Voda za piće je bakteriološki i hemijski ispravna. Kada dođe do čišćenja ulica, naše ekipe su u pripravnosti i izvršiće dezinfekciju”, rekao je dr Spahić, saopštio je gradski Štab.

16:58 - STRADALA POVRATNIČKA SELA (FOTO)

Jako nevreme praćeno gradom i jakom kišom pogodilo je u nedelju i ponedeljak ujutru sela u Osojanskoj dolini odnosno u povratničkim sredinama u Metohiji.

Prema rečima povratnika, najviše su stradali usevi u selima Žač i Šaljinovica.

Fotografije: D. Z.

- Imam četrdeset godina ali ne pamtim da je bilo nevremena u Žaču kao što je bilo. Grad je uništio sva bela žita, počevši od pšenice, ječma, kukuruza, ostali smo bulkvalno bez ičega. Voda je nosila sve pred sobom, vodena bujica je odnela plastenike, povreće, krompir, sav zeleniš nema nigde ničega a čak nema ni trave na livadama – ističe jedan od povratnika Veljko Komatović, napominjući da je sreća u ovoj nesreći što objekti i pokretna imovina u ovom nevremenu nisu stradali.Inače, očekuje se da će se šteta na poljoprivrednim usevima tek proceniti ali se povratnici nadaju obeštećenju jer kako ističu brojni naši sagovornici, u suprotnom neće moći da prežive, pogotovu što je većini njih poljoprivreda osnov egzistencije.(D. Z.)

17:40 - MARIĆ: EVAKUISANO 159 OSOBA

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da se voda u mestima u kojima je došlo do plavljenja domaćinstava, usled obilnih padavina koje su prouzrokovale izlivanje bujičnih potoka i manjih reka, polako i postepeno povlači.

„Situacija se u svim ovim mestima smiruje, voda se polako i postepeno povlači, a sada sledi posao crpljenja vode i stvaranja uslova da se ljudi vrate kućama, što je na lokalnim samoupravama i pripadnicima Sektora za vanredne situacije“, rekao je Marić i dodao da je do sada evakuisano 159 osoba, uglavnom iz preventivnih razloga.

Marić je istakao da u ovim bujičnim poplavama, na sreću, nije bilo povređenih i stradalih.

„U toku noći došlo je do velike količine padavina, u nekim mestima od 80 do 100 litara kiše po kvadratnom metru. Zato je na teritoriji centralne i zapadne Srbije, u devet opština i gradova, proglašena vanredna situacija“, rekao je Marić.

17:43 - MARIĆ: NIJE REČ O CIKLONU

Načelnik SVS Predrag Marić objasnio je da se nije radilo o ciklonu, već velikoj količini padavina koje su izazvale izlivanje malih rečica i potoka, što je prouzrokovalo odrone i plavljenja dvorišta i podruma kuća.

„Sve ekipe Sektora za vanredne situacije su od ranog jutra na terenu. Angažovano je sedam specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi, a u pogođenim mestima i sve raspoložive snage Sektora za vanredne situacije“, rekao je Marić.

On je istakao da se prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda do petka očekuju nove količine padavina u ugroženim mestima, zbog čega će pripadnici Sektora za vanredne situacije ostati u potpunoj pripravnosti i nastavljaju dalji rad, kako bi se život u tim mestima normalizovao.

Vanredna situacija proglašena je na teritoriji grada Kraljeva i opština Knić, Arilje, Lučani, zatim u Vrnjačkoj Banji, Tutinu, Trsteniku, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici.

18:07 - POPLAVE ZBOG IZLIVANjA BUJIČNIH POTOKA U GORNjEM MILANOVCU

U Gornjem Milanovcu je zbog obilne kiše došlo do izlivanja bujičnih potoka koji su poplavili nekoliko kuća, a najteža situacija je u Ulici Nikole Lunjevice u kojoj je u toku evakuacija četvoročlane porodice.

Kako je agenciji Beta rečeno u Opštinskom štabu za vanredne situacije, u kuću ugrožene porodice prodrla je voda visine 20 centimetara. Štab za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu je apelovao na sve građane da redovno održavaju odvodne kanale pored svojih kuća i imanja, kako bi obezbedili uslove da voda nesmetano otiče.

18:12 - OBILNA KIŠA U PIROTU

Nevreme praćeno grmljavinom i obilnom kišom zahvatilo je područje Pirota danas oko 16.40 časova, ali po prvim informacijama Gradskog štaba za vanredne situacije, za sada nema opasnosti od poplava.

Posle oluje koja je trajala duže od pola sata na ulicama i gradskim trgovima bilo je dosta vode.

Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije Sreten Savov rekao je agenciji Beta da su ekipe na terenu i obilaze sva gradska i prigradska naselja i da zasad nema opasnosti od izlivanja Nišave, Rasničke reke, Bistrice i kanala Rogoz.

"Svim predsednicima mesnih zajednica smo uputili obaveštenje da u slučaju opasnosti od nevremena i poplava odmah obaveste Štab kako bismo reagovali. Na vreme smo očistili korita Bistrice i Kosturske reke, kao pritoka Nišave, a u cilju preventive prošle godine smo počeli i rekonstrukciju kanala Rogoz koji prolazi kroz istoimeno naselje", rekao je Savov.


On je dodao da su ekipe Gradskog štaba za vanredne situacije i dalje u pripravnosti jer po njegovim rečima, opasnost od poplava još nije prošla.

19:07 - POMORAVLjE: REKE NADOŠLE, ALI SU SVE U KORITIMA

Na svim rekama u Pomoravskom okrugu, uključujući i najveću srpsku reku Veliku Moravu, vodostaj je u porastu, ali sve reke su u koritima i ne preti opasnost od izlivanja, rečeno je Tanjugu u opštinskim štabovima za elementrane nepogode.

Velika Morava nosi velike količine otpada, plastične boce, kante, grane, panjeve...

U koritima su Crnica, Resava, Belica i Lugomir, rečice koje su u maju 2014. godine Paraćinu, Svilajncu i Jagodini, donele katastrofalne poplave.

Mutnom Belicom, u delu toka kroz grad Jagodinu, bezbrižno plivaju patke.

U opštinskim štabovima napominju da su u stanju pripravnosti sve službe za borbu protiv poplava i za eventulanu evakuaciju ljudi i stoke.

19:52 - POPLAVLjENA IBARSKA MAGISTRALA KOD SELA ADRANI (VIDEO)

Zbog obilnih padavina, Ibarska magistrala kod sela Adrani je potopljena.
Pogledajte kako je to izgledalo:


20:17 - VANREDNO NA DELU TERITORIJE OPŠTINE PARAĆIN

Štab za vanredne situacije opštine Paraćin proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije te opštine – na području mesnih zajednica Svojnovo i Potočac, gde su bujične vode usled obilnih padavina protekle noći izazvale znatne štete na infrastrukturi i objektima u privatnom vlasništvu.

- Odluka je doneta da bi se sanirale posledice nevremena i sprečile nove ako bude obilnih kiša i narednih dana, a ekipe koje otklanjaju posledice već su na terenu, rekao je predsednik opštine Paraćin, ujedno i komandant Štaba za vanredne situacije, Saša Paunović.


On je kazao da ima teških oštećenja na nekim lokalnim putnim pravcima i ulicama na području Svojnova i Potočca i štete u domaćinstvima na objektima. Kad je reč o samom gradu, u ovom trenutku nema opasnosti od velikih vodotokova kao što su Crnica i Grza, ali i dalje traje upozorenje JVP “Srbijavode” i Štaba za vanredne situacije na nivou Pomoravskog okruga i proglašena je odbrana od poplava na teritoriji cele Srbije.

On je istakao da pripravnost i dalje traje, odnosno da službe prate situaciju na ostalim vodotokovima u opštini, jer "ako bude velikih padavina i narednih nekoliko dana, mogući su problemi i u drugim mesnim zajednicama".


"Ovog trenutka otklonićemo posledice poplave na teritoriji Svojnova i Potočca i potrudićemo se saniramo eventualno uočene probleme na vodotokovima manjeg reda, da predupredimo ono što je moguće preduprediti. Međutim, tu i ne postoji mogućnost neke posebne preventive u slučaju velikih kiša već samo u trenutku eventualnog problema mi ćemo biti na terenu da pomognemo ljudima da ne dođe do neke velike štete na privatnoj imovini i da smanjimo štetu na infrastrukturi", upozorava Paunović, navodeći šta će preduzeti poverenici mesnih zajednica i javna preduzeća koja se bave ovim poslom.

(Z. RAŠIĆ)

21:05 - DMITROVIĆ: PREDAH, DOK PUMPE RADE

Među ljudima koji se bore sa poplavama u Kraljevu se nalazi i bivši srpski fudbaler Boban Dmitrović. On je na svom Instagram profilu objavio i fotografiju.


- Predah. Dok pumpe rade - napisao je bivši defanzivac Rada, Šturma, čačanskog Borca i kraljevačke Sloge.


22:25 - VOJSKA SRBIJE SPREMNA DA POMOGNE

S obzirom na to da je u nekoliko opština u Srbiji na snazi vanredna situacija, Sektor za vanredne situacije MUP prati razvoj situacije, a Vojska Srbije spremna je da na njihov poziv odmah reaguje, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane.

Pored toga, Vojska Srbije je spremna i da na poziv kriznih štabova angažuje svu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo za pomoć u odbrani od poplava i sanaciju poplavljenih područja.

Kao i mnogo puta do sada, pripadnici Vojske Srbije među prvima su se odazvali na poziv za pomoć u područjima pogođenim obilnim padavinama.

Pripadnici Vojske Srbije uvek su uz svoj narod i spremni su da pruže svu neophodnu pomoć stanovništvu, navedeno je u saopštenju.