PORED đaka koji se raduju završetku školske godine, poslednje zvono pred letnji raspust nastrpljivo čekaju i neimari zaduženi za sanaciju i kompletno uređenje zgrade OŠ "Milica Stojadinović Srpkinja" u Vrdniku. Radovi će koštati više od 80 miliona dinara, a novac je obezbeđen posredstvom Vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Istovremeno, od septembra bolje uslove za rad će imati i osnovci iz mesta Jazak, s obzirom na to da će tamošnja škola dobiti centralno grejanje i novu fasadu.

Osnovna škola u Vrdniku i njeno područno odeljenje u Jasku, inače, ukupno imaju 226 učenika, a direktora Gorana Žugića posebno raduje povećanje broja đaka.

Pročitajte još -ČUVENA SLIKA NIJE UNIŠTENA: Pomalja se "Kosovski boj"

- Na jesen će u Jasku biti 11 prvaka, što nije zabeleženo tokom protekle decenije i po, a to pokazuje da nam sela oživljavaju. Polako, ali sigurno - ističe Žugić, napominjući da će i u matičnoj školi od septembra biti osam učenika više u odnosu na ovogodišnji bilans.

A, Jazak je baš bio u centru pažnje nadležnih, pa će najavljeno uvođenje centralnog grejanja sa dva miliona finansirati Pokrajinski sekretarijat za energetiku, dok će lokalna samouprava u Irigu pomoći sa milion i 700.000. Za uređenje fasade, međutim, četiri miliona je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

NADA

- NAŠA škola je pre deset godina imala i područno odeljenje u Maloj Remeti, ali je ono zatvoreno, pa đaci odatle putuju u Jazak. Sada se i tamo povećava broj dece, pa ako bude dostignut broj od 11 učenika, ima izgleda da taj objekat ponovo bude u funkciji - ne gubi nadu direktor Žugić.

SPAS

NOVOOTVORENI privredni pogoni u obližnjoj Rumi, u kojima je radno angažovano više od 5.000 ljudi, mnoga okolna sela su spasli od "bele kuge". Među njima je i Jazak iz kojeg svakog jutra pedesetak radnika putuje na posao.