Rekonstrukcija Dunavskog parka, najpoznatijeg spomenika prirode u Novom Sadu, počinje na jesen i biće završena do kraja godine.


Ni park, ni jezero neće menjati izgled, životinje iz jezera, patke i kornjače biće privremeno iseljene na privatnu farmu, a nijedno stablo neće biti posečeno, najavljuju u "Gradskom zelenilu", u čijoj nadležnosti je ovaj park.


Dugoročan plan, koji će biti realizovan narednih godina, podrazumeva postavljanje ograde oko parka, kada će kapije parka biti zaključavane od 22 sata uveče do šest ujutro, po uzoru na svetske metrolopole, kako bi bili sprečeni nemili događaji kojih je bilo prethodnih godina.


Tek tada i labudovi, koji su zaštitni znak Dunavskog parka, konačno će biti vraćeni u jezero.


"Rekonstrukcija Dunavskog parka počeće na jesen, kada bude manje posetilaca, kako ne bismo ometali građane u odmoru i šetnji parkom. U pripremi je tenderska dokumetnacija, pa će uskoro tender biti raspisan", kaže za Tanjug porparol "Gradskog zelenila" Ivan Nožinić.


PROČITAJTE JOŠ: Vojvođanske priče: Iz trščare nikao Dunavski park


On je naveo da je rekonstrukcijom planirana postavka zalivnog sistema u Dunavskom parku, izgradnja atmosferske kanalizacije, a da jezero neće menjati izgled.


Radovi će koštati 35 miliona dinara i finansiraće ih Grad Novi Sad.


Nožinić kaže da "radovi moraju biti završeni do kraja kalendarske godine" i napominje da su dobijene sve dozvole, poput građevinske, zatim saglasnost Zavoda za zaštitu prirode i Gradskog veća.


"Tokom radova neće stradati ni jedno stablo, a ono što se bude raskopavalo biće dovedeno u prvobitno stanje", ističe Nožinić.


Upitan da li će labudovi biti vraćeni u jezero u Dunavskom parku, rekao je da to podrazumeva dugoročan plan koji se odnosi na postavljanje ograde oko Dunavskog parka.


"Ideja je da se kapije zaključavaju od deset uveče do šest ujutro. Istu praksu imaju i svetske metropole, poput Central parka u Njujorku, gde takođe noću zaključavaju, jer upravo noću se dešavaju stvari koje nam stvaraju veliku štetu, kad i policija mora da reaguje. Ove godine ograda sigurno neće biti postavljena, ali je to plan za naredne godine", kaže Nožinić.


Osim u Dunavskom, traje i druga faza rekonstrukcije Kameničkog parka, najvećeg od tri parka Spomenika prirode.


Prva i druga faza rekonstrukcije Kameničkog parka košta ukupno 140 miliona dinara, odnosno svaka faza po 70 miliona.


"Druga faza rekonstrukcije Kameničkog parka biće završena za mesec dana, a podrazumeva izrgadnju trim staza od prirodnih materijala, podloga je malc, a prepreke su od drveta. Duž cele trim staze biće postavljena rasveta na solarnu energiju", objašnjava Nožinić.


PROČITAJTE JOŠ: POD ZAŠTITOM UNESKA: Značaj Dunavskog limesa


Takođe, biće rekontruisana tri postojeća toaleta koji godinama nisu bili u upotrebi, a biće postavljena i teretana na otvorenom.


"Radovi staju 70 miliona dinara za drugu faza, a isto toliko koštala je i prva", rekao je Nožinić.


Rekonstrukcija je u prvoj fazi obuhvatila i jezero u Kameničkom parku, koje datira još iz 18. veka, a koje je decenijama bilo zaraslo u šiblje, tako da mnogi posetioci nisu ni znali da postoji u parku.


"Nekada davno, od polovine 18. veka do polovine 20. veka to jezero je poribljavano, a ljudi su se u njemu i kupali. Bilo bi lepo kada bismo ponovo vratili tradiciju kupanja, ali sada to nije moguće, pre svega zbog količine vode", ukazuje Nožinić.


Ono što je mnogo važnije, napominje, jeste da je jezero potpuno očišćeno, izvađen je otpad, od automobilskih školjki do bele tehnike.


"Izvadili smo mulj, horktikulturalno uredili prostor oko jezera i postavili ogradu. Od rampe do jezera izgrađena je staza, postavljena rasaveta na solarnu energiju i postavljene kućice za slepe miševe, koji su u Kameničkom parku zaštićena životinjska vrsta", rekao je Nožinić.