DELEGACIJA ruskog Sočija, predvođena gradonačelnikom Anatolijem Pahomovom je posetila Užice i tokom srdačnih razgovora sa rukovodstvom grada na Đetinji razgovarala o strategiji za bolju promociju turističkih kapaciteta i povećavanje razmene gostiju.

Domaćin predstavnicima olimpijskog grada je bio narodni poslanik Dragomir Karić, a gosti su - pre posete najvećem gradu zapadne Srbije - boravili u Beogradu i u Šumadiji. Posle posete Zlatiboru, delegacija od 17 članova će se upoznati i sa potencijalima Kolubarskog okruga.

Inače, veze Sočija i Užica su već prilično jake jer su građevinci iz užičkih "Puteva" i "Jedinstva" bili nosioci najvećih investicija uoči Zimskih olimpijskih igara u Rusiji, pa su stvoreni uslovi da ovaj grad godišnje ugosti oko šest miliona posetilaca.

Pročitajte još - Zlatibor - turistički centar Srbije

- Verujem da na nivou gradova uspešno možemo da sarađujemo prvenstveno u oblasti turizma, a to što više užičkih uspešnih kompanija dobro radi u Ruskoj Federaciji samo podgreva zajednički optimizam - naglasio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Ukazujući na to da je prednost u činjenici da je veliki broj ljudi iz Užica već bio u ovom delu Rusije, prvi čovek Sočija Anatolij Nikolajevič Pahomov je naglasio bliskost između ova dva grada, te ponovo zahvalio svima koji su doprineli uspešnoj organizaciji 22. Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara.

- U Sočiju se tokom godine održavaju mnogobrojni koncerti, filmski festivali, takmičenje "Formule 1"... pa smo postali istinski centar zimskog, letnjeg i zdravstvenog turizma, sa kompletnom turističkom ponudom na visokom nivou - istakao je Pahomov i nagovestio mogućnost da se ugovori i plasman srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, posebno ako aerodrom "Ponikve" nadomak Užica bude stavljen u funkciju, posle čega ni uspostavljanje direktne avionske linije između dva grada neće biti nedostižan san.

STIŽE I BELORUSKA "BELŠINA"

TOKOM 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, na štandu Privredne komore Belorusije je potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između tamošnjeg proizvođača pneumatika "Belšina" i preduzeća "Terazije" iz Sevojna. Potvrđujući vest koja će obradovati vozače i transportna preduzeća, te vlasnike traktora, industrijskih mašina i bagera - o tome da će beloruske gume u Srbiji biti dostupne i u slobodnoj prodaji - direktor marketinga "Belšine" Vladimir Kosinski je istakao podatak da su oni već prisutni na tržištima više od 70 zemalja širom sveta. V. N.