IAKO se svakodnevno sreću, deca im odrastaju zajedno, a povezuju ih i posao, te rodbinski i komšijski odnosi, "ratni" maturanti Gimnazije u Vladičinom Hanu su posebno obeležili dve decenije od završetka školovanja. Jer, te 1999, živote su im obeležile NATO bombe zbog kojih su - umesto na planiranu matursku proslavu - išli na sahrane drugova koje ni danas ne zaboravljaju.

Novinar Slađana Tasić, tako, podseća na osamnaestogodišnjeg Milana Ignjatovića kojeg su svi zvali Gicko i njegovu godinu mlađu devojku Gordanu Nikolić, koji su nastradali 11. maja 1999. I zbog njih je generacija u kojoj je 120 učenika, posle 20 godina, prvi put obukla svoje maturske haljine i odela, te sela u školske klupe, prelistala već požutele dnevnike, a onda se proveselila do duboko u noć.

- Maturske ispite smo polagali pod bombama, fakultete upisivali dok se vojska povlačila, pa se nismo čestito ni oprostili jedni sa drugima - veli Slađana i podseća na to da je Vladičin Han te godine, umesto tradicionalnih portreta nasmejanih maturanata u izlozima fotografskih radnji, bio izlepljen umrlicama...

PROČITAJTE JOŠ - KIKINDSKA "RATNA" GENERACIJA: Matursko slavlje im odložile NATO bombe

SUDBINA

PROFESOR francuskog jezika Ivica Marković je takođe bio na proslavi godišnjice mature učenika kojima je predavao sve do mobilizacije, 1998. Tada je katedru zamenio puškom, a maturantima nije imao ko da drži nastavu... Po završetku rata se vratio u rodno mesto i danas je - direktor Gimnazije.

Slađana Tasić

DNEVNIK ZA ANGELINU

POPUT većine tinejdžerki i Slađana Tasić je pre dve decenije pisala dnevnik, a jednu svesku je - mimo njene volje - obeležio rat. Svih ovih godina, priznaje, nije imala snage da se suoči sa bolnim uspomenama, a kada je ovog aprila stigao poziv za novu-staru matursku proslavu, pročitala je sve iznova i jedva se suzdržala da bolno svedočanstvo o generaciji koja je ispit zrelosti položila pod bombama ne spali. Odlučila je, ipak, da beleške iz 1999. sačuva za svoju ćerku Angelinu...