OKOLINA sportske hale "Breza" u Gornjem Milanovcu je minulog vikenda bila u znaku "špalira" vatri na kojima se u kotlićima krčkao pasulj, u ognjištima pekle đakonije ispod sača, na roštiljima "cvrčale" mnogobrojne vrste riba... Bio je to samo deo neobične manifestacije nazvane "Pasuljijada ratnih vojnih invalida", koja je okupila učesnike iz mnogih gradova u kojima, između ostalog, važe i za istinske majstore u spremanju gurmanluka.

I, u srcu rudničko-takovskog kraja su se nadmetali uglavnom za prestiž, mada je bilo i diploma, te pohvala zadovoljnih "degustatora"...

- Rangiranje nam je bitno samo da bismo kasnije zbijali šale na račun onih koji su bili slabije plasirani. Inače nevažno je to ko će da pobedni, jer smo svi odavno šampioni u negovanju uspomena na naše izginule i izranavljene saborce. Ako se izuzmu poneka sponzorstva malih privatnih firmi, sve aktivnosti, pa i ovu, sami finansiramo - kaže jedan od organizatora Slavko Ljevaja.

PROČITAJTE JOŠ - Pasulj za sva vremena

A, sa tri "oružja" - kotlić, sač i roštilj - u Gornjem Milanovcu su se "borile" ekipe udruženja boraca "Sabor" i "Milanovački trio" iz grada domaćina, Ratni vojni invalidi Kruševca, "Obrenovac", borci iz Vrnjačke Banje, Bojnika, Šumadije, ratni vojni invalidi iz Kragujevca i iz Zemuna... Svi su poželeli da se okupe i dogodine, u Milanovcu ili nekom drugom gradu, svejedno.

TURNIRI

SASTAVNI deo manifestacije su bili turniri u gađanju vazdušnim puškama - na propisnom strelištu - te boćanju koje se u ovom delu Srbije praktikuje samo u kompleksu "Tri hrasta" i tokom druženja izbeglica iz Dalmacije.

"ŠUMADINAC"

SPECIJALNI gost manifestacije je bio Franko Adami (63) iz Rovereta u oblasti Trentino, uz granicu Italije sa Austrijom. Ima, kažu, već decenija otkad je u Klatičevu kod Gornjeg Milanovca sa Gordanom Milošević osnovao turistički etno-kompleks "Tri hrasta", pa Šumadiju napušta samo kad baš mora, i to nakratko...