NA zapuštenom zemljištu u ataru Bača trebalo bi da nikne agroekološko turističko gazdinstvo, koje žele da podignu trojica preduzetnika iz Slovenije. Mariborčani Bojan Strajnar, Milan Prajner i Robert Rakovič osnovali su u Baču firmu "Eko okvir", s kojom je lokalna samouprava potpisala pismo o namerama da se na 170 do 180 hektara nekorišćenog državnog zemljišta napravi kompleks oglednih farmi ovaca, svinja mangulica i junadi, kao i plantaža paulovnije, visokog ukrasnog i medonosnog drveta.

- Reč je o zemljištu između Malog Bača i Plavne, koje nikad nije bilo licitirano, jer nije bilo zainteresovanih za njegovo korišćenje. Zajedno sa preduzećem "Eko okvir" uputili smo zahtev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se to zemljište izda u dugoročni zakup, i od rugla pretvori u nesvakidašnju turističku destinaciju - naveo je predsednik opštine Bač Borislav Antonić.

Namera slovenačkih investitora, kako su predočili, nije da se na farmama bave tovom, nego prvenstveno promocijom prirodnog okruženja.

- Plan je da uložimo ukupno 6,5 miliona evra i projekat završimo za tri godine. Ako Vlada Srbije odobri zakup, prvo ćemo očistiti teren od šiblja i posaditi paulovniju. To je brzorastuće drvo koje je veliki proizvođač kiseonika. Posle toga bismo ogradili parcelu i doveli vodu i put, a potom pristupili izgradnji farmi - rekao je Strajnar prilikom ugovaranja partnerstva u Baču.

Antonić je naglasio da bi u turističkom kompleksu "Eko okvira" trebalo da bude zaposleno tridesetak radnika.

Opština Bač je pre tri godine ofanzivnije krenula u privlačenje investitora izgradnjom višenamenske proizvodne hale na 1.150 kvadratnih metara u industrijskoj zoni. Hala je izdata u zakup Preduzeću za proizvodnju drvne ambalaže i predmeta od drveta "KSC Tektona" iz Bača, koje je zaposlilo 49 radnika. Prošle godine je sklopljen sporazum sa mađarskom fabrikom trikotaže, koja će posle obuke prijavljenih kandidata, sprovedene u Segedinu i Baču, u adaptiranoj nekadašnjoj sportskoj hali "Herkules" uskoro zaposliti stotinu radnika na 50 mašina.

Pročitajte još: Bač: Džemperi u dve smene

- Trenutno se u industrijskoj zoni grade dve hladnjače domaćih investitora i pogon jedne strane kompanije, koja ima predstavništvo u Bačkoj Palanci. U tim objektima će ukupno biti otvoreno stotinak radnih mesta - kaže Antonić.

ZANEMARENE PARCELE

INTERESOVANjE iz Slovenije za ulaganje u Baču postojalo je i pre tri godine, ali je iz nepoznatih razloga prestalo. Firma "Ganga" iz Radomlja je 2016. za 427.500 dinara kupila tri parcele u industrijskoj zoni za izgradnju fabrike za preradu organskog otpada i proizvodnju komposta za biogas, u kojoj je trebalo da bude zaposleno 25 radnika. Većinski vlasnik "Gange" Jaka Cankar se posle toga više nije javljao, pa će sa tom firmom, kaže Antonić, ugovor najverovatnije biti raskinut.