SAMO je besparica kriva za to što u Gornjem Milanovcu dosad nije osnovan pozorišni festival, ali će "nepravda" biti ispravljena od 8. do 14. jula, za kad su zakazane "Takovske Cveti" - Prvi međunarodni susret varoških pozorišta koji će okupiti "cvetove" glumišta iz amaterskih teatara Srbije, Republike Srpske i sa čitavog srpskog govornog područja.

Tvorac festivala su Milanovačko pozorište i njegov režiser Branko Knežević, koji je i sam glumac u većini predstava, a finansijska pomoć je stigla od ovdašnje lokalne samouprave i pojedinih kompanija.

- Konkurs je otvoren do 7. juna, zainteresovane trupe prijavni formular i Pravilnik mogu preuzeti sa sajta milanovackopozoriste.rs, a pozorišta mogu da prijave po jednu predstavu čiji je snimak takođe neophodno poslati elektronskom poštom ili na adresu Pozorišta u Ulici Miloša Velikog 32a - kaže Knežević.

Pročitajte još: Laureati na kolenima

- Na nekim festivalima u Srbiji smo se, nažalost, uverili u to da se, umesto negovanja glumačkog amaterskog duha i talenta, mešetari novcem. Zato će "Takovske Cveti" biti fest druženja i časne pobede, a mi kao domaćini nećemo učestvovati u takmičenju, već ćemo revijalno odigrati jednu našu predstavu, u čast pobednika. Festivalom će najviše dobiti naš grad i srpsko govorno područje, a od iduće godine ćemo održavanje Festa pomeriti na naš veliki pravoslavni praznik Cveti, bez obzira na to kad one "padaju".

NAGRADE

- GLAVNE nagrade "Takovske Cveti" žiri će dodeliti za najbolju predstavu, te najbolju mušku i žensku ulogu. Laureatima sleduju i novčane nagrade: 60.000 za najbolji ansambl i po 25.000 pojedincima. Istoimenu nagradu će dobiti i najbolji mladi glumac, kao i najbolja predstava po oceni "Žirija publike u senci". U čast nedavno preminulog milanovačkog glumca Draška Obrenovića, biće dodeljene i nagrade pod njegovim imenom, u tri kategorije: za životno delo, za najkreativniji rad u pojedinim ulogama, te za pomoć mladim kolegama - objašnjava Knežević.