Trideset najboljih đaka četvrte godine Gimnazije i Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu upravo se vratilo s četvorodnevne nagradne ekskurzije "Pretvori znanje u putovanje", koju opština organizuje desetu godinu zaredom. Đaci su obišli istorijske i kulturne znamenitosti Praga, Beča i Budimpešte.

Natalija Vasiljević, đak Poljoprivredno-veterinarske škole, ocenila je da je ova fenomenalna ekskurzija retkost u Srbiji, jer malo koja opština na takav način nagrađuje toliki broj đaka, a Mirjana Vasić iz iste škole dodala je da je to dokaz da se trud isplati, jer roditelji ne bi mogli da im omoguće ovakvo putovanje.

Pročitajte još - Svilajnčani na prvom mestu

- Koncept nagradne ekskurzije mi se veoma dopada zato što na klasičnim ekskurzijama ne možemo da uživamo u lepotama gradova koje smo posećivali i nismo imali sjajne vodiče, koji su nas, osim s istorijskim činjenicama, upoznali sa zanimljivostima evropskih metropola - kaže Marija Marinković, đak Gimnazije.

Profesorka francuskog Snežana Kojadinović dodala je da đaci na klasičnim ekskurzijama nemaju mogućnost da uživaju u ekskluzivnim hotelima, da obiđu ovakve destinacije i imaju duhovite vodiče, koji im sve potkrepe činjenicama.

ZNANjE NA CENI

NAGRADNO putovanje jedan je od načina da se opština oduži dobrim đacima i pokaže da ceni njihovo znanje. Po završetku studija, neki od njih će možda biti na važnim mestima u našoj državi, a nadamo se da će se veći broj njih vratiti u naš grad i učiniti ga još lepšim - rekao je zamenik predsednika Skupštine opštine Svilajnac Nenad Miladinović.