KAO što je najavljivao, pirotski zet iz Južnoafričke Republike, Adrijan Dunbor, otvorio je u gradu na jugoistoku Srbije firmu, koja će kreirati softvere za potrebe kompanija u ovoj dalekoj zemlji. Za početak je zaposlio troje mladih programera iz Pirota, a za pola godine biće posla za još toliko ili više njih. Ovo je, inače, prva inostrana firma iz oblasti IT sektora u Pirotu.


- Bojao sam se kako ću obezbediti kvalifikovanu radnu snagu, a ispada da je taj strah bio bez razloga - kaže Adrijan Dunbor. - Lakše nego što sam očekivao, okupio sam mladu ekipu koja će raditi na softverima iz oblasti finansija za velike kompanije u Južnoafričkoj Republici, Australiji, Indoneziji... Zasad je uposleno troje, a za godinu dana, kada posao krene, verujem da će biti posla za još četvoro programera. Zadovoljan sam uslovima koji su ovde omogućeni, pre svega mislim na takozvani Startap centar gde postoji adekvatna infrastruktura.


NEDA Dončić, koja je dobila posao kod Dunbora, kaže da je diplomirala na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Do sada je radila u jednom lokalnom hotelu i u nekim firmama, sada je konačno u svojoj struci i - prezadovoljna je.


Pročitajte još: Srpski zet čeka sina


- Diplomirala sam na odseku za informacione tehnologije i sisteme i ovo mi je prvi posao u struci. Verujem da ćemo odlično raditi - kaže ova programerka.


Njen kolega Petar Petrović, dodaje da je diplomirao na ekonomiji, ali se uz pomoć programa NSZ prekvalifikovao i sada radi posao koji je spoj informacionih tehnologija i ekonomije.

U TOLIKO pominjanom Startap centru, pod čijim krovom je počela da posluje Dunborova kompanija, rade i druge firme, uglavnom početničke i on će u narednom periodu biti i zvanično otvoren. Centar je opremljen uz pomoć lokalne vlasti i ministarstva.

Stalno je otvoren poziv informatičkim stručnjacima da dođu i predlože neku svoju ideju, da otvore firmu iz oblasti informatike, marketinga i slično. Narednog meseca je, ovim povodom, planirana velika konferencija na kojoj će se pojaviti poznati informatičari i drugi stručnjaci.


DOŠAO ZBOG ANĐELE

Južnoafrikanac Adrijan je oženjem Anđelom Krstić. Iz dalekog Kejptauna su došli u Pirot pre četiri godine i nameravaju da zauvek ostanu ovde. Otuda i odluka da ovaj stručnjak za programiranje pokrene posao u Srbiji.