U IZUZETNO svečanom duhu, u sredu veče u holu Pokrajinske vlade, a tačno 171 godinu pošto su Srbi na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima proglasili Srpsku Vojvodinu, prvi put su uručena pokrajinska priznanja za 2018. godinu u oblasti nauke i umetnosti.

Laureati najviših priznanja koja nose imena naučnika Milutina Milankovića i slikara Pavla Paje Jovanovića su predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović i muzički umetnik Zvonko Bogdan.

Pošto je primio priznanje koje mu je uručio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, akademik Pilipović istakao je da je Milutin Milanković jedan od naših i svetskih najvećih naučnika, kojeg je američka Agencija za istraživanje svemira svrstala među 15 najvećih naučnika u oblasti proučavanja planete.

- Nauka je komparativna prednost naše države i bez obzira na teškoće sa kojima se suočava naša zemlja. Na nama naučnicima je velika odgovornost upravo zbog toga što se ne može zamisliti napredak društva bez nauke - poručio je Pilipović, koga je za najviše pokrajinsko priznanje predložio Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu.

Pročitajte još - Svedočanstvo o Majskoj skupštini

Primetivši šaljivo da mu je lakše da peva nego da besedi i da bi "sve ovo bilo mnogo lakše da mi je moj orkestar iza leđa", Bogdan je kazao da u mnoštvu nagrada kojima je ovenčan njegov rad, ovo priznanje ima posebnu težinu.

- To je zato što sam ga dobio od ljudi koji žive na teritoriji na kojoj sam rođen, na kojoj živim i stvaram - rekao je proslavljeni umetnik, koga je za nagradu zbog negovanja vojvođanske muzičke tradicije u kojoj su spojene sve vojvođanske različitosti, a svaka, ipak, ostala potpuno autentična, predložila Radio-televizija Vojvodine.

Pozdravljajući laureate i goste, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je da je 15. maj, na predlog Pokrajinske vlade, pokrajinski parlament prošle godine zvanično proglasio za jedan od datuma od pokrajinskog značaja.

- Ponosan sam što je upravo Pokrajinska vlada na čijem sam čelu inicirala zvanično ustanovljavanje ovog datuma i što je to, u formalni i institucionalni oblik, pretvorio upravo aktuelni saziv Skupštine AP Vojvodine - istakao je Mirović.

On je naglasio da to nije jedini datum "koji ćemo, od sada pa zauvek, institucionalno zajedno obeležavati" te da će biti prislavljani i praznici nacionalnih manjina, čiji su jezici u službenoj upotrebi u AP Vojvodini.

Svečanost je završena "Himnom prisajedinjenja" u izvođenju Hora Opere Srpskog narodnog pozorišta. Reč je o svečanoj pesmi za koju je povodom stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji tekst napisao književnik Milovan Vitezović, a muziku komponovao Svetislav Božić.

ZAJEDNIČKA KUĆA

- I posle 171 godine od Majske skupštine, AP Vojvodina je mesto slobode, jednakosti,napretka i zajedništva, to je naša zajednička kuća i mesto slobode, jednakosti i zajedništva za sve. To je Vojvodina koju su stvorili naši veliki preci i čiju 171. godišnjicu danas s ponosom obeležavamo - istakao je Mirović.

VISOKI GOSTI

SVEČANOSTI posvećenoj 15. maju prisustvovali su: generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, predstavnici diplomatskog kora, pokrajinski poslanici, poznati sportisti i umetnici.