NA jednoj od dve lokacije u Veterniku u toku je izgradnja 276 stanova za izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a na drugoj veterničkoj lokaciji gradiće se više stanova nego što je bilo predviđeno - umesto 74 biće izgrađena 94 stana, potvrdio je "Novostima" zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević.

Grad Novi sad je najpre ranije obezbedio lokaciju na kojoj je u planu bila izgradnja 74 stana, a zatim je u dogovoru sa Komesarijatom za izbeglice utvrđeno da postoje dodatna sredstva kojima bi mogla da se finansira izgradnja 94 stana.

- Na prošlonedeljnoj sednici Skupštine grada izmenili smo plansku dokumentaciju i proširili kapacitet lokacije za 20 stanova - kaže Žarko Mićin, predsednik Komisije za izbor korisnika tih stanova.

PROČITAJTE JOŠ - Novi Sad: Gradi se 276 stanova za izbeglice 

Po rečima sagovornika "Novosti", do kraja godine biće izgrađeno 276 stanova koji će biti useljeni početkom 2020. godine. Naredne godine, potom, kreće izgradnja kompleksa stanova na dve lokacije koji će se sastojati iz 152 i 94 stana.

Na prvi konkurs za izgradnju 276 stanova prijavilo se 693 ljudi. Od tog broja bilo je 555 potpunih prijava. Računajući i 152 stana u Futogu, dakle sa ukupno 522 stana, Grad će uspeti da zbrine većinu izbegličkih porodica.

- Budući stanari će plaćati zakup u tim stanovima po ceni nižoj od tržišne, a posle određenog vremena imaće pravo da otkupe te stanove, takođe po ceni nižoj od tržišne - napominje Mićin.

Izgradnja kompleksa izbegličkih stanova u veterničkoj Ulici vojvode Bojovića započeta je avgustu 2018. Vrednost objekta je 6,4 miliona evra, a novac je najvećim delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, u kojem je glavni donator Evropska unija. Rok za završetak izgradnje je novembar ove godine.

Grad Novi Sad obezbedio je parcele za izgradnju stambenih kompleksa, a za komunalno opremanje zemljišta izdvojeno je 24 miliona dinara.

Povećan je broj stanova koji će se graditi za izbegle Foto D. Dozet

REGIONALNI PLAN

IZGRADNjA stanova u Veterniku je Potprojekat Regionalnog stambenog programa, koji se istovremeno sprovodi u 27 jedinica lokalne samouprave u našoj zemlji a predviđeno je da ukupno bude izgrađeno 1.267 stanova. Donatori su Banka za razvoj Saveta Evrope, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i Jedinica za upravljanje projektima, i to kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP), koji je zajednički višegodišnji program Republike Srbije.