U PRISUSTVU brojnih Novosađana, među kojima je najviše bilo đaka iz novosadskih osnovnih i srednjih škola, u Kulturnom centru Novog Sada danas je otvorena izložba „Nikola Tesla - u svom i našem vremenu“. Postavka će trajati do 13.maja a realizovana je u saradnji sa beogradskim muzejom „Nikola Tesla“.

Izložba prikazuje život i delo jednog od najvećih naučnika na svetu, sa posebnim osvrtom na poreklo i istorijat porodice i pronalaske Nikole Tesle (Smiljan, 1856 – Njujork, 1943).

Obraćajući se okupljenima, direktor KCNS Bojan Panaotović rekao je da se bogatstvo jednog naroda ne meri samo zlatnim polugama, deviznim rezervama i bruto društvenim proizvodom, nego i nečim mnogo važnijim – kulturnim, naučnim i identitetskim blagom.

- Ne svojatajmo Teslu isključivo po srpskom nacionalnom ključu, jer veliki naučnici, umetnici i stvaraoci nisu samo deo baštine sopstvenog naroda već čitavog čovečanstva - rekao je Panaotović.

Direktor KCNS-a je, zatim, podsetio na nedavno pismo francuskih intelektualaca koji su u molbi svojoj vladi da povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije naveli da srpski manastiri na Kosmetu nisu samo srpsko nego i evropsko i svetsko bogatstvo.

- Tako je i sa Teslom: ponosni smo i služi nam na čast što je iznikao iz našeg naroda, ali isto tako znamo da pripada i Evropi i svetu - zaključio je Panaotović.


Direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić istakla je zadovoljstvo jer je njen sedmočlani saradnički tim uspeo da „napravi magiju“ o Tesli, čoveku koji je zadužio čitavo čovečanstvo.

Pročitajte još - Bafalo vraća dug Tesli


- Tesla je poseban, jer sve što je radio, radio je isključivo za dobrobit čovečanstva, što je lepa poruka, prvenstveno mladim ljudima, da sve što rade, rade za dobrobit svojih bližnjih i celog sveta - rekla je direktorka Jevtić.

Pošto je podsetio da Tesla nikada nije boravio u Novom Sadu, ali je zahvaljujući ovoj izložbi „u svom gradu“, gradonačelnik Miloš Vučević naveo je nekoliko istorijskih podataka koji povezuju velikog naučnika i Novosađane.


– Godine 1918. Novi Sad je jednu ulicu nazvao Teslinim imenom, a 1936. godine, na Teslin 80. rođendan, gradski oci su ga proglasili počasnim građaninom Novog Sada. Zatim, 1956. prva novosadska škola dobija ime po Tesli, a 1992. godine i jedna mesna zajednica nazvana je po njemu. Suština je da je Tesla vanvremenska ličnost – kazao je Vučević i proglasio izložbu otvorenom.

APLIKACIJE ZA LABORATORIJU

NA otvaranju izložbe posetiocima je bila dostupna i VR oprema sa aplikacijama pomoću kojih su mogli da vide dve Tesline najpoznatije laboratorije kroz svet virtuelne realnosti. Vladimir Perić, kustos Muzeja Nikole Tesle, proveo je kroz izložbu svojim stručnim tumačenjem.Novosadskim đacima bilo je veoma zanimljivo to što Perić i vizuelno podseća na Teslu.