Sinišu Ristića mnogi Požarevljani znaju kao vrsnog novinara i pisca, ali malo ko zna da je on i jedan od najboljih frulaša u Srbiji. O tome koliko dobro vlada ovim starim, narodnim instrumentom, najbolje govori podatak da je od pre nekoliko godina solista Radio Beograda na fruli. Za arhivu prvog programa ovog radija snimio je četiri muzičke numere - četiri kola, od kojih su tri njegovo autorsko delo.

- Moje su "Tkanica", "Lukino šumadijsko kolo" i "Radišino kolo". Četvrto je "Ždreljanka", a autor je grupa frulaša iz podhomoljskog Ždrela. Ono se ubraja se u najstarija srpska kola, jer je nastalo pre 250 godina - kaže Siniša.

Prve tonove njemu i bratu Staniši pokazao je deda Velimir. Kasnije je sviranje na fruli učio od čuvenog Miroslava Ilića Fiće iz Stamnice.


PROČITAJTE JOŠ: Vranje: Manifestacije mame goste

- U Radio Beograd primljen sam na predlog muzičkog urednika Nenada Dimitrijevića, a taj prijem podržali su Velja Kokorić, Mikan Obradović i Tihomir Paunović, kao i muzički urednik Ilija Pavlović. Velja i Mikan radovali su se kao da su u pitanju njihove karijere i uglas rekli:

"Nek je jednog dobrog frulaša više" - priča Siniša. Sada snima novo kolo, koje planira da dovede do savršenstva.

PISAC

Osim što je nadareni frulaš, Siniša je i pisac, sa 25 knjiga u svom književnom opusu. Doskora je bio urednik mesečnika "Čuvarnik", ali je list za narodnu i duhovnu muziku i tradiciju Srbije, zbog nedostatka finansija, prestao da izlazi.