MOKRIN, na severu Banata, i ove godine će pocrveneti pred pravoslavni Uskrs. Ali ne od srama bilo koje vrste, već od boje za farbanje uskršnjih jaja. Verovatno ne postoji mesto u kojem će biti ofarbano više kokošjih jaja kao ovde, a kako i ne bi kada se samo ovde održava Svetsko prvenstvo u kuckanju farbanim kokošjim jajima. Već 29 godina Mokrinčani i njihovi gosti sa svih strana od kuće donose ofarbana jaja i običajno se kuckajući, proveravaju čvrstoću ljuske, nadajući se da je njihovo jače.

Neki se kuckaju ne mareći za takmičenje, ali ima u Mokrinu pravih majstora u pronalaženju jaja "zdravo jake ljuske" koji se već godinama nadmeću za titulu pobednika popularne "Tucanijade". Mada ne vole ovaj izraz, Mokrinčani ga ne mogu izbeći, kao ni stroga pravila takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ - Uskrs i narodna tradicija

- Jaja za takmičenje moraju biti isključivo kokošja, ofrabana i potpuno prirodna, ničim ojačana. Nikakve podvale ne može da bude, jer se pobedničko jaje obavezno preseče na licu mesta, pa polovinu pojede pobednik, a drugu predsednik komisije - objašnjava Živica Tezić, koji već godinama, kao predsednik žirija, drži sablju kojom preseca najtvrđe jaje.

Na ovom takmičenju navijanje ne pomaže, mada se u selu prepričava kako je jednom prilikom iskusni Sava Terzić Košničar, Ivanu Dilberu, koji je prošlogodišnji pobednik, u finalu dobacivao: "gledaj u teču". Da li je mlađem takmičaru to pomoglo, teško je proceniti, tek Dilber će i ove godine učestvovati u borbi za zvanje šampiona.

- Prošle godina zajedno sa bratom iskuckao sam oko 25.000 jaja, da bih pronašao ono najjače. Ove godine znatno manje, jer smo proveravali samo jaja od naših kokošaka. Ni to nije malo, jer ja imam 70, a brat još toliko koka, pa smo od Božića skoro svakog dana proveravali po 25 jaja. Više ne mogu da se pouzdam u teča Savu, jer on više nema dobre zube. Mada imamo toliko iskustva da sada i vizuelno možemo da procenimo kakva je ljuska - otkriva Ivan Dilber, poljoprivrednik koji očekuje još jednu pobedu.

U konkurenciji juniori i seniori

Najveća konkurencija dolazi iz drugog tabora, od članova tzv. Akademije za biranje jaja jake ljuske u kojoj su Jefta Prodanov i njegova dva sina, Stevan i Dušan, svi višestruki šampioni. Sa njima je i Miodrag Peka Prodanović, takođe osvajač šampionskog pehara, koji za Uskrs dolazi iz Nemačke gde trenutno radi, kao i Živica Blažić, takođe osvajač ovog jedinstvenog prvenstva.

- Ove godine takmičiće se mlađi sin Dušan. Stevan i ja smo odustali. Tako smo se dogovorili. Dušan živi u Novom Sadu, ali obavezno dolazi za Uskrs. Već smo odabrali najtvrđe jaje od naše kokoške. Imamo kvalitet za visok plasman, ali videćemo - poručuje Jefta Bačika Prodanov.

Mokirnačni su davno ustanovili da se jačina ljuske jajeta najbolje oceni kuckanjem o prednje zube. Po zvuku se određuje jačina.

- Zvuk treba da je oštar. Tup zvuk nije dobar - kažu Mokrinčani.

TITULE

NAJVIŠE titula sa ovog jedinstvenog takmičenja do sada je u kući Prodanovih. Otac Jefta je jednom bio prvak, mlađi sin Dušan dva, a stariji Stevan čak tri puta. Najuspešniji pojedinačni takmičar je Miodrag Peka Prodanović sa četiri pobede.

NAUČILI BOSANCE

- IMAMO prijatelje u Zenici koje smo naučili da biraju jaja jake ljuske. I oni se tamo takmiče i dolaze kod nas u Mokrin. Ove godine nisam mogao da putujem tamo zbog astme - kaže Jefta Prodanov.

Pobedu na "Tucanijadi" odneo je i Milan Mihajlović iz Bijeljine.