UGOSTITELjI u dragačevskoj prestonici možda su jedinstveni u Srbiji, jer, iako su žestoka konkurencija, i svako se bori za svog gosta, oni se međusobno druže, zajedno prave zabave, imaju svoje udruženje, i zajedničkim snagama rade na popularizaciji Guče i "Sabora trubača". Već godinama unazad, ovdašnje kafedžije u svojoj režiji pripremaju razne performanse na najvećoj trubačkoj fešti na svetu, a zajedno sa Turističkom organizacijom Dragačeva učestvuju na domaćim i inostranim sajmovima turizma i ugostiteljstva.

Međusobno smo konkurentni, svako se bori za mušteriju. Ali, kada sedimo zajedno za kafanskim stolom, onda se pokrenu razne ideje. Sve sa ciljem da u Guču privučemo što više ljudi, posebno u vreme "Sabora trubača", ali i da podignemo nivo usluga za svakog saboraša, koji mora da poželi da se u Guču vrati - rekao nam je Mile Ćurčić, jedan od dragačevskih ugostitelja, inače predsednik Udruženja ugostitelja Guče.

PROČITAJTE JOŠ - SPOJILA IH LjUBAV PREMA TRUBI: Guča im krunisala vezu

Nakon što su se udružili, odlučili su da osnuju "Hajduk fest", manifestaciju na kojoj se međusobno takmiče u pripremanju najpoznatijeg dragačevskog specijaliteta - hajdučkog ćevapa. Usledilo je i organizovanje zajedničke zabave, dan kada svi ugostitelji stavljaju katance na svoje kafiće, restorane, kafane... i na druženje pozivaju svoje prijatelje, stalne goste, poslovne saradnike...

- Želimo da Guča živi i van Sabora trubača, i zato smo se i udružili i zato smo osnovali "Hajduk fest". Imamo još planova. Zajedno, uz pomoć Turističke organizacije Dragačevo, nastupali smo i na Sajmu turizma. Prednost je što je Guča već poznata u svetu, i tu popularnost moramo i možemo da iskoristimo. Naravno, najznačajnije je da za Sabor trubača ugostimo što više ljudi, i da ova trubačka fešta traje najmanje sedam dana - kazao nam je Miloš Broćić, jedan od vlasnika čuvene "Broćića avlije", najpoznatijeg ugostiteljskog objekta u vreme Sabora trubača.


SABOR

- NADAMO se i da će Sabor trajati sedam dana, od 5. do 12. avgusta. Iz prelepog Dragačava šaljemo poziv svim ljubiteljima dobrog gurmanluka, trube, domaće rakije, sira i proje i, naravno, hajdučkog ćevapa, da posete Guču - poručili su ugostitelji.

Gučke kafedžije zajedno slave i svog sveca - Svetog Trifuna.