NIŠLIJA Miodrag Krsmanović (73), jedan je od tek nekoliko preparatora u Srbiji koji lovačkim ulovima daje večnost. Ovaj redak i zahtevan zanat počeo je da uči potpuno sam pre više od 40 godina, a kroz njegovu radionicu za to vreme je prošlo na hiljade životinja, od ptica, divljih svinja, lisica, jelena, pa do zmija i kornjača, uglavnom za druge lovce, ali i muzeje, manastire, kafane...

Iako inženjer kožarstva po struci, da ovlada ovom veštinom, pomoglo mu je, kaže, pre svega mnogo strpljenja, pažnje, ljubav prema životinjama, ali i "dobar stomak".

PROČITAJTE JOŠ - GUBI SE NARODNA TRADICIJA: Jeftina roba gasi zanat

- Prepariranje, poznato i kao taksidermija je zahtevan, pomalo i prljav zanat. Kada sam počeo da se bavim lovom sedamdesetih godina, zainteresovao sam se za svoje prve ulove, tako sam ih ovekovečio. Prvi trofej uradio sam pre tačno 40 godina, i on je i dalje u dobrom stanju - priča, za "Novosti", Krsmanović.

On objašnjava da prepariranje, odnosno taksidermiju radi isključivo po principu štavljenja kože.

ZA MANASTIR - NEDAVNO sam uradio životinje za manastir Prohor Pčinjski. Oni su mi tražili desetak životinja, ja sam to odradio. Ima dosta porudžbenica, a ja ih radim u prirodnoj veličini. Uradio sam skoro vepra, pa možda je bio težak oko 200 kilograma, a njega sam sačuvao za sebe, kao remek-delo - kaže Krsmanović.

Na tom principu se rade lisice koje se nose oko vrata, bunde i slično. Najvažnije je kada se koža skine sa životinje, ukloniti sve masnoće i nepotrebne delove sa unutrašnje strane, da ostane samo derma i dlaka. Onda se vrši odmašćivanje, pranje, a to je dosta prljav posao i ne preporučujem ga onome ko ima "slab stomak".

Proces štavljenja je tretiranje kiselinama, traje 15-20 dana. Onda treba otkuvati glavu i otkloniti nepotrebne delove sa glave. Nekad su oštećene jer su odstreljene, to moram da nadomestim, plastikom uglavnom - kaže ovaj penzioner.

Kad se sve to uradi, dodaje on, koža koja se uštavila, stavi se na glavu, a telo se napravi od drveta ili plastike.

- Vrlo brzo bi se sve upropastilo kada se ne bi lepo otklonili svi delovi poput hrskavice, mesa. Kosti se izbace, samo se kosti glave čuvaju. A koža ostaje prirodna sa svom dlakom - dodaje.

Njegovi kupci danas su, kaže, uglavnom lovci, koji kada odstrele divljač, dođu i donesu trofej da ga Miodrag ovekoveči, ali preparirane životinje interesantne su i vlasnicima restorana, muzejima, manastirima, onima koji žele da ukrase enterijer, kao i nekim školama zbog časova biologije.