Predstavnici Francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" svečano su otvorili tri renovirane škole, u selima Zupče kod Zubinog Potoka, Budriga kod Parteša i Binač kod Kosovske Vitine, koja je jedna od retkih multietničkih škola na Kosovu i Metohiji, u koju idu srpska i albanska deca.

Kako navode iz ove organizaie obnovljene škole su bile u veoma lošem stanju, bez osnovnih uslova za normalan i kvalitetan rad.

- Zbog toga, u saradnji sa Raško-prizrenskom Eparhijom, obavljeni tromesečni radovi na izgradnji nove izolacije, novih podova i toaleta, na kompletnoj obnovi elektroinstalacija i unutrašnjosti škola. U jednoj od njih, u Binaču, bilo je čak i potrebno da se napravi vodovodna i kanalizaciona mreža jer ta škola nije do sada imala tekuću vodu - ističu iz NVO "Solidarnost za Kosovo".

Pročitajte još - Figaro o Gujonu: Srbi na KiM poput Francuza u Alžiru, solidarnost sa njima nije zločin


Oni su dodali da je znanje osnovni preduslov da jedno dete izraste u odraslu i odgovornu osobu a osnivač ove organizacije Arno Gujon ističe da je srećan jer je zahvaljujući donatorima promenjena svakodnevnica za 200 đaka u tri škole koji će od sada moći da uče u normalnim uslovima.

Foto: D. Z.

Inače, humanitarna organizacija Solidarnost za Kosovo je u prethodnih 7 godina ukupno renovirala 34 škole širom Kosova i Metohije u vrednosti od 700.000 €.