DONEDAVNO je Garski potok u naselju Bare bio veliki problem za ljude sa periferije Kruševca, jer su se - zbog neizgrađene mreže - otpadne vode iz septičkih jama i šahtova po široj okolini decenijama slivale upravo ovde. Usled velikih padavina, nisu bila retka ni izlivanja. Srećom, sve je to postalo prošlost...

Rešenje je bila kompletna regulacija Garskog potoka, što je podrazumevalo radove na trasi dugoj kilometar i po. Pritom, ovaj projekat je samo deo složene regulacije atmosferske kanalizacije u Kruševcu i buduće izgradnje postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda.

- Radovi na prvoj grupi kolektora su počeli još 2015. i obuhvatali su izgradnju mreže duge deset kilometara, sa sedam nezavisnih kolektora, a najznačajnija je kompletna regulacija atmosferske kanalizacije u naselju Bagdala 3, kao i revitalizacija fekalne kanalizacije u Ulici kralja Aleksandra Ujedinitelja - objašnjava direktor JKP "Vodovod" u Kruševcu Vladimir Milosavljević. - Tek potom je, u januaru 2017, bilo moguće pristupiti značajnijoj fazi, pa je izgrađeno 40 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže, a kompletno je urađena i mreža u četiri naselja: Veliko Golovode, Modrica, Lipovac i Pakašnica.

PROČITAJTE JOŠ - Dižu bedeme kneza Lazara!

Glavni projekat regulacije Garskog potoka - od Ulice cara Lazara, do Ulice vojvode Mišića, uz potprojekat izgradnje kolektora otpadnih voda iz pravca Pakašnice, duž desne obale - procenjeni su na oko 134.000 evra.

Foto GU u Kruševcu

- Osim rešavanja problema u komunalnom i infrastrukturnom smislu, regulacija Garskog potoka je značajna i zbog izgleda ovog dela grada - procenjuje gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović.