REPUBLIČKI i zvaničnici lokalne samouprave u Kragujevcu su najavili da će tokom leta, na bivšem zemljištu Centra za strna žita, početi izgradnja državnog "Data" centra u kojem će biti smešteni podaci o svim žiteljima Srbije. Istovremeno - zahvaljujući donaciji iz Kine od dva miliona evra - grad na Lepenici će uskoro dobiti i svoj "Data" centar iz kojeg će se upravljati brojnim sistemima, odnosno uslugama lokalnih komunalnih preduzeća.

Izgradnju i opremanje državnog kompjuterskog centra koji će "nići" na površini većoj od četiri hektara, sa oko 40 miliona evra, finansira Vlada Srbije. Kako je najavljeno, "Data" centar bi trebalo da proradi u prvoj polovini naredne godine, a posao će dobiti oko 50 stručnjaka. Na jednom mestu će biti smešteni podaci svih ministarstava i lokalnih samouprava, te ustanova i institucija pod ingerencijom Vlade Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Nikolić: Kragujevac spreman za Folksvagen

Član kragujevačkog Gradskog veća zadužen za informacione i komunikacione tehnologije Danilo Savić kaže da plan predviđa i širenje ove specifične zone, pa će prostor oko državnog "Data" centra zapravo postati svojevrsni "smart siti" u kojem će sve aktivnosti biti vezane za IT sektor.

S druge strane, iz gradskog "Data" centra će se upravljati sistemom javne rasvete, gradskim i prigradskim prevozom, video-nadzorom, senzorima za ranu dojavu požara, daljinskim očitavanjem vodomera, odlaganjem otpada...

- Opremanjem autobusa koji saobraćaju u gradskom i prigradskom prevozu audio-vizuelnim uređajima za informisanje putnika, te aktiviranje displeja koji zainteresovane obaveštava o tome kada stiže autobus koji čekaju na oko stotinu stajališta, u Kragujevcu je počela realizacija projekta pod nazivom "Pametan grad" - kaže gradonačelnik Radomir Nikolić.

Radomir Nikolić / Tanjug

PREDNOST

CENTAR Šumadije je, u konkurenciji više gradova po Srbiji, izabran za izgradnju državnog "Data" centra jer su stručni konsultanti zaključili da Kragujevac ispunjava brojne stroge kriterijume. Ponuđena je idealna lokacija, u neposrednoj blizini centra grada, a u rekordno kratkom roku je pripremljen i urbanistički projekat, odnosno obezbeđena je građevinska dozvola.