TEODORA, Emina, Jasmina, Minela, Ena i Helena, šest prelepih unuka Franje i Jutke Sedlak, okupilo se u ponedeljak na Vodeni ponedeljak, u domu babe i dede u Bajmoku, kod Subotice, gde su nestrpljivo čekale polivače. A njih baš za inat nema. Da li zbog sviraca i okićenih karuca, ili možda zbog treme, ali bajmočki mladići su malkice okasnili.

- Jako su vesele i jedva čekaju da stignu polivači, koji u ovu kuću dolaze već 43 godine. Prvo zbog naših ćerki, a sada su i unuke stasale da ih dočekaju - priča domaćica Jutka, ponosno gledajući na unuke, obučene u staru bunjevačku nošnju.

Pročitajte još - Polivači za udavače

Pesma tamburaša nagoveštava da su polivači vrlo blizu. Što je ona glasnija, to je napetost u kući veća.

- Srećan Uskrs, domaćine! Imate li lepih devojaka? - oštro, a šeretski, pita Ilija Ušumović, najsmeliji među polivačima.

Na potvrdan odgovor domaćina, četiri odvažna momka razletela su se po kući tražeći devojke. Onu koju su uhvatili doveli su do bunara i polili hladnom vodom.

- Ovo je četvrta godina kako idem u polivače i jako volim ovaj stari običaj. Nekada su se devojke prskale vodom, a sada, kao prvu pomoć, uzmemo i parfem - priča Ilija. - Gde je kapija otvorena, tu znamo da nas čekaju devojke. One nas darivaju cvećem, šarenim jajima i narandžama, a koji ima najviše, smatra se da je bio najuspešniji.

BUNjEVAČKI KULTURNI CENTAR - SVAKE godine se sve više mladih priključuje i rado učestvuje u čuvanju ovog običaja, a okupi se veliki broj ljudi, što nam je veliki podstrek - ističe Branko Pokornić, direktor BKC.

Sa druge strane, u kojoj avliji bude najviše mokrih sukanja, ta devojka je imala najviše udvarača i po starom verovanju, ona će se najpre udati.

Potom odlaze dalje. U kući Marine i Marka Zvekana čeka ih četiri devojke, a isto toliko, njih nekoliko metara dalje, u dvorištu Joške i Anđele Urban.

- Kojim god sokakom krenete za ovim devojkama završićete u ćorsokaku - domaćinski je polivače dočekao Joška, ne želeći da im pomogne da uhvate devojke. - Zbog lepe devojke se vredi potruditi!

Polivači na Vodeni ponedeljak, drugi dan Uskrsa, predstavljaju stari bunjevački običaj, koji je malo-pomalo prihvatilo i ostalo stanovništvo. Da se sačuva od zaborava, već 17 godina brine Bunjevački kulturni centar Bajmok, koji organizuje svečanost i okuplja mlađe generacije.

Polivači ni ove godine nisu zaboravili ni nane u Gerontološkom klubu, od kojih su ovaj "adet" i naučili.