NAČELNICA Onkološkog odeljenja Opšte bolnice "Đorđe Joanović" u Zrenjaninu Ivana Ristić Ujfeljan predočila je da su na ovom odeljenju od 1. januara do 19. aprila ove godine registrovana 142 nova kartona obolelih od raka, a ono što je karakteristično jeste to da se granica karcinoma dojke znatno pomerila na mlađe osobe.

- Imamo dve dvadesetsedmogodišnjakinje i, ono što je doskora bilo nezamislivo, trojicu muškaraca s karcinomom dojke - upozorila je dr Ristić Ujfeljan. - Tokom 2018, u porastu je bio broj obolelih od karcinoma dojke za 122 nova slučaja, kao i broj obolelih od raka debelog creva i prostate - 130 novih slučajeva, uz plućne karcinome, koji su takođe u porastu.

Načelnica Onkologije iznosi najnovije tendencije da se broj žena i muškaraca obolelih od karcinoma debelog creva sve više izjednačava, dok je ranije to bila tipično muška bolest.

Prema zvaničnim podacima iz bolničkog registra u Zrenjaninu, od februara 2017. do februara 2018. godine zabeležena su 463 slučaja obolevanja od malignih bolesti, dok ih je u periodu od marta 2018. do kraja marta 2019. godine bilo 559, što je jasan pokazatelj znatnog uvećanja broja novoobolelih. U periodu od 1. januara do 31. decembra 2018. godine, prema podacima dr Ivane Ristić Ujfeljan, registrovano je 519 novih slučajeva obolelih od karcinoma, a najviše su bili zastupljeni rak debeleg creva - 138 novih slučajeva, rak dojke - 133, prostate - 39, a zastupljeni su i rak želuca sa 17 registrovanih novih slučajeva, pankreasa 14, bubrega - 11, karcinom mokraćne bešike - 10, testisa - osam, koliko je registrovano i novih bolesnika sa tumorom mozga.


PROČITAJTE I: Preventivom protiv karcinoma dojke


Najzastupljeniji uzroci obolevanja i umiranja od karcinoma gotovo su identični kao i u većini zemalja u razvoju, a prema tim trendovima, u poslednjih nekoliko godina muškarci najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate, dok je kod žena maligni proces najčešće sa smrtnim ishodom najviše zastupljen na dojci, a sve više na debelom crevu, plućima i grliću materice.

NAČELNICA Dr Ivana Ristić Ujfeljan

Tačan uzrok obolevanja od raka i dalje je nepoznat, ali se znaju faktori rizika, na koje možemo ili ne možemo uticati. To su genetski faktori, faktori spoljašnje sredine, stila i načina života...


APEL ZA PREVENTIVNE PREGLEDE

SVAKA rano dijagnostikovana maligna bolest ima veliku šansu da bude izlečiva, i zato stoji apel da se osluškuje telo i da svaka promena bude inicijator odlaska kod izabranog lekara i dalju dijagnostiku. Preventivni skrining pregledi kod zdravih osoba se preporučuju jednom godišnje i imaju ogroman značaj u ranom otkrivanju malignih bolesti, poruka je stručnog tima sa Onkološkog odeljenja Opšte bolnice "Đorđe Joanović" u Zrenjaninu.


TIM MALI, ALI UIGRAN

Osim načelnice Onkologije dr Ivane Ristić Ujfeljan, u timu iz Zrenjanina su i dr Ljiljana Lazarević, specijalizanti dr Marija Bačikin, dr Jovana Ilić, dr Mirjana Stojaković i dr Miloš Ristić, vodeća sestra Dunja Lekić, kao i medicinska sestra Dragana Miljanović.