POSLE razgovora sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, gotovo je izvesno da će lokalna samouprava u Boru preuzeti vlasništvo nad Lazarevom pećinom kod ovdašnjeg sela Zlot. Istovremeno, Ministarstvo građevine je obećalo pomoć pri obnovi i uređenju pristupnih puteva koji vode do ovog jedinstvenog turističkog potencijala.

- Dogovor sa ministrom je prvi korak ka prenošenju vlasništva, da bi Bor mogao da upravlja Lazarevom pećinom i znatno unapredi turizam u ovom delu Srbije - ističe gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Pročitajte još: GRADONAČELNIK I PLANINAR: Prvi čovek Bora u Lazarevoj pećini

Istovremeno sa planiranjem uređenja, te asfaltiranja pristupnih pravaca, lokalna samouprava je iz budžeta već izdvojila milion i po dinara za probijanje novih tunela u pećini. Jer, lepota ovog prirodnog bisera se ogleda u nesvakidašnjim stalaktitima i stalagmitima, ali i pećinskim stubovima, draperijama i kalcitnim kadicama različitih oblika i veličina.

U Lazarevoj pećini se, podsetimo, nalazi i jedno od najvećih staništa slepih miševa. Od 27 vrsta koje su registrovane na Balkanu, ovde ih je čak - 24.

Inače, ovaj atraktivni lokalitet je karakterističan i po tome što posetioce najpre dočekuje takozvana Ulazna dvorana, a tu je i fontana želja u koju namernici ubacuju novčiće... I, kažu, želje bivaju ispunjene.

BISER PRIRODE

LEGENDA kaže da su se, posle Kosovskog boja 1389, ostaci srpske vojske upravo u Lazarevu pećinu sklonili od progona Turaka. O tome da su ovde boravili i hranili se, kažu bolje upućeni, svedoče i kosti domaćih životinja kojih još ima po pećini.

Inače, prirodno blago nedaleko od borskog sela Zlot se svrstava među najbogatije, a speleolozi kažu da je Lazareva pećina - po dužini hodnika - i jedna od najimpresivnijih u Srbiji.