U ČAČANSKOM naselju Atenica, 18. aprila ujutro je Rade Glavonjić (43) - na oko pet kilometara od strogog centra grada na Moravi - imao bliski susret sa medvedom koji se, potom, udaljio ka južnim padinama Jelice.


PROČITAJTE JOŠ - Medved se zaglavio u kamionu i provozao

- Rano sam ustao i pošao da skuvam kafu, kada mi je pažnju skrenula lomljava u grmlju pored kuće i ubrzo sam video medveda kako iskače iz vrzine... Onda je i moj stric izašao iz kuće i isprva mi nije poverovao ko nam je u "gostima", ali su ga ubedili tragovi koji se još vide u našem krompirištu - objašnjava Glavonjić.

Dolazili su, kasnije, i lovci koji su pregledali tragove i - pomalo začuđeni činjenicom da je zver prišla toliko blizu kućama - konstatovali da se, verovatno, radi o mužjaku koji je pošao u potragu za hranom... Inače, na samo dvadesetak kilometara od Atenice, na visovima Čemernog i Jelice, zimus su kamere na hranilicama sa kukuruzom zabeležile prisustvo čak sedam medveda.

- Kad im se obezbedi hrana, oni ne čine štetu po domaćinstvima. Dva mladunca i ženka nisu ulazili u zimski san, dok su četiri jedinke prezimile u brlogu. Ženke, inače, sa potomstvom ostaju na staništu, a mužjaci su lutalice - zaključuje predsednik lovačkog udruženja "Kaona" u gornjem Dragačevu Božidar Rudinac.

Rade Glavonjić