RADNA grupa za revitalizaciju Velikog bačkog kanala održala je nedavno sastanak u Palati Srbija u Beogradu, gde je dogovoreno da se njeni članovi ubuduće okupljaju dva puta mesečno. Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac ističe da je to pokazatelj ozbiljnosti i energije da se jednom za svagda reši problem višedecenijskog zagađenja VBK. On je objasnio da je projekat remedijacije VBK, na čemu su angažovani EU, republička i pokrajinska vlada, "Vode Vojvodine" i lokalna samouprava, ušao u treću, poslednju fazu, u kojoj je neophodno ukloniti kanalski sediment, privremeno ga razmestiti na tri lokacije, tretirati deponovani talog i odložiti prerađeni mulj.

U prvoj etapi za oživljavanje VBK proširena je kanalizacija u Vrbasu i Kuli i napravljen magistralni kolektor između ovih susednih gradova i opština. U drugoj fazi je izgrađeno centralno postrojenje za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu, za šta je EU izdvojila više od 20 miliona evra. Postrojenje će uskoro preći sa probnog na redovan rad, što će konačno zaustaviti ispuštanje industrijskih, komunalnih i sanitarnih otpadnih voda u VBK.

PROČITAJTE JOŠ - "IZLEČENjE" VELIKOG BAČKOG KANALA: Tretman mulja zeolitom?

Za tehničku podršku srpskoj administraciji u projektu sanacije zagađenog bačkog kanala Delegacija EU u Srbiji formirala je tim eksperata PPF8 (Project Preparation Facilities - Pomoć u pripremi projekata), koji će izraditi studije opravdanosti i procene uticaja na životnu sredinu, idejno rešenje i tenderski dosije.

- Pretpostavljamo da će ceo poduhvat revitalizacije VBK biti finansiran iz evropskih fondova. Eksperti će obaviti biohemijsku analizu kanalskog taloga i predložiti tehnologije izvlačenja, deponovanja i tretiranja mulja. Radna grupa je na stanovištu da treba birati najbezbednije varijante, bez obzira na to koliko koštaju, jer je zdravlje najskuplje - naglasio je Glušac.

Radna grupa za revitalizaciju VBK Foto OU Vrbas

VBK koji povezuje Dunav kod Bezdana sa Tisom kod Bečeja, dug je 118 kilometara, ali nije plovan, jer je zagušen u Vrbasu, na deonici od šest kilometara između prevodnice pre ulaza u grad do tzv. Triangla, gde se uliva u Mali Bački kanal. U izveštaju PPF8 predočeno je da je VBK na tom potezu zagađen teškim metalima, ugljovodonicima i patogenim organizmima, i da iz vode treba izvući čak 400.000 kubnih metara mulja. Zbog ogromnog taloga dubina vode je na nekim delovima samo 30-40 cm, a protok jedan kubni metar u sekundi.


PROČITAJTE JOŠ - Bački kanal zaštićen!

Vrbašani su uvereni da VBK ugrožava njihovo zdravlje i strahuju od skladištenja kanalskog mulja na obalama. Iz radne grupe poručuju da će posao biti urađen kako valja i da će život biti vraćen i u kanal i oko njega.


Milan Glušac Foto OU Vrbas

EKOLOŠKA SVEST

- EU "leči" kanal, Nemačka pomaže da popravimo vodosnabdevanje i izgradimo kompostilište za biološki otpad, a Švajcarska da poboljšamo energetsku efikasnost. Tako ćemo od najcrnje ekološke tačke u Evropi (zbog zatrovanog VBK) postati primer opštine koja vodi računa o zaštiti sredine - naglasio je Glušac.