MUZEJ voštanih figura u Jagodini od danas je bogatiji za dve nove voštane figure i jednu rekonstruisanu. Nova lica su nekadašnji i sadašnji predsednici Egipta, Gamal Abdel Naser i Abdel Fatah El Sisi. Osvežena je voštana figura Josipa Broza Tita. Ovom činu prisustvovali su prvi potpresdednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli, ambasadorka Afričke unije u Srbiji Namira Negm, Titov unuk Joška Broz i mnogi drugi. Autor figura je srpski vajar Branislav Crvenković.

Pročitajte još: Naser i Sisi u jagodinskom Muzeju voštanih figura

DAČIĆ : SRBIJA JE JAKA AKO JE JEDINSTVENA I STABILNA

Ovaj muzej je mesto gde se prepliće naša istorija i nadam se da ćemo imati dobre pouke za sadašnjost i budućnost, a to je da moramo da gradimo prijateljske odnose i ja se zato u ime Vlade Srbije i ministarstva spoljnih poslova zahvaljujem Draganu Markoviću Palmi na jačaju odnosa između Srbije i Egipta. Prijateljstvo među državama se ne podrazumeva, ono se mora negovati i ovo je jedan od veoma dobrih primera kako da uzmemo iz istorije pozitivne stvari da budu podstrek za naše odnose u budućnosti", rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić."Ja takođe želim da pozovem sve one koji žele da čuju šta Srbija želi od svoje budućnosti da dođu sutra, u petak, u Beograd u 18 sati na veliki narodni skup i tu će se videti koliko je velika razlika između ideja koje mi imamo za razliku od opozicionih stranaka koje su imale skup prošle subote u Beogradu. Poruka predsednika Vučića i poruka svih nas će biti da je Srbija jaka, ako je jedinstvena i stabilna. Mi možemo da odbranimo naše nacionalne i državne interese, samo ako smo jedinstveni i stabilni. Mi jesmo za dogovor, ali nismo za to da moramo da prihvatimo jednostrane akte i politiku svršenog čina koju albanski teroristi sprovode već više decenija. Mi želimo da Srbija bude moderna, demokratska i razvijena država", poručio je Dačić.

PALMA: TE DVE DRŽAVE KOJI SAVETUJU OPOZICIJU NISU PRIJATELjI NI NjIMA NI SRBIJI

Želim da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je napravio takve kontakte da Srbija danas ima mnogo više prijatelja nego pre 7 – 8 godina, a posebno ministru inostranih poslova Srbije Ivici Dačiću koji na najbolji mogući način predstavlja Srbiju i čiji rezultat je da je 13 država povuklo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. 19. jula 1956 godine na Brionima, gde sam služio vojsku kao Titov gardista, tadašnji jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito i egipatski predsednik Gamal Abdel Naser i indijski premijer Nehru osnovali su „Nesvrstane". Tada je Jugoslavija bila poštovana i popularna u međunarodnim odnosima, kao što je danas Srbija. Guverner Crvenog mora, moj prijatelj Ahmed Abdalah predložio je da u Muzeju voštanih figura u Jagodini postavimo figure tadašnjeg predednika Egipta Nasera i sadašnjeg El Sisija, što sam ja prihvatio", rekao je predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

„Kad sam kod voštanih figura, najavljujem da ćemo oktobra meseca u ovaj muzej uneti još dve nove figure, a to će biti figura predsednika Srbije Vučića i šefa diplomatije Dačića. Oni su do sada obeležili jedno vreme i još mnogo godina treba da rade za Srbiju" rekao je Marković i najavio da će od sutra u Egiptu boraviti privredno politička delegacija iz Jagodine u kojoj će biti 30 privrednika. „Srbija nikada nije bila popularnija u međunarodnim odnosima nego što je danas, a naš narod kaže koliko imaš prijatelja toliko vrediš. Ljudi koji vode ovu državu, Vučić i Dačić, skinuli su negativnu etiketu koju je Srbija imala i danas se na Srbiju drugačije gleda u međunarodnim odnosima", izjavio je Marković.


AMBASADOR EGIPTA : PODRŽAĆEMO SRBIJU

Muzej ne govori samo o istoriji, već i o budućnosti i ovaj muzej je jedan od takvih. Muzej voštanih figura u Jagodini govori o odnosu Tita i Nasera u istoriji, ali i o odnosu Vučića i Sisija u sadašnjosti i budućnosti. Naše dve zemlje imaju diplomatske odnose duge 11 godina. Mnogo puta smo menjali ime, ali ono što se nikada nije menjalo je naš prijateljski odnos. Danas je veoma važno istaći ono što radi predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma i general Ahmet Abdalah, guverner regije Crveno more. To je veoma važno za odlične odnose Srbije i Egipta. 4. juna, nakon 13 godina kreće redovna direktna avio linija Kairo – Beograd. Takođe, nakon 2005. godine kada je osnovan Komitet za saradnju između Srbije i Egipta, sada se obnavlja njegov rad, a Ivica Dačić je kopredsedavajući. Mi smo danas ponosni na odnose Srbije i Egipta i podržavaćemo Srbiju na međunarodnom planu", izjavio je ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli.