KURŠUMLIJA - Najznačajnije priznanje koje za oblast ekologije dodeljuje Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije povodom Dana planete zemlje, pripalo je ove godine kuršumlijskom preduzeću „Planinka“.

Naime, kako ističu iz ovog preduzeća petočlani žiri odlučio je da ovu povelju pomenutom preduzeću dodeli kao staraocu spomenika prirode „Đavolja varoš“.

- Kada se AD „Planinka“ prihvatila starateljstva nad ovim zaštićenim dobrom od izuzetnog značaja, javnost je mnogo više saznala o „Đavoljoj varoši“, njenim vrednostima i potrebi pre svega njene zaštite, očuvanja, ali i promocije, unapređenja i stvaranja preduslova da bude lakše dostupna posetiocima - ističe se u obrazloženju nagrade i dodaje da su za pohvalu sve aktivnosti na sprovođenju plana razvoja ovog dobra prirode kroz realizaciju brojnih pojedinačnih projekata, informativna i vaspitno-obrazovna delatnost, uspešna kandidatura za ulazak u grupu sedam novih svetskih čuda 2008 .godine, kada je ceo svet saznao za „Đavolju varoš“.

PROČITAJTE JOŠ - Misterije u raju kraj Đavolje varoši

Rezultat toga je kako se dodaje, dolazak više desetina hiljada turista, posetilaca, ljubitelja prirode i znatiželjnika, svake godine. Inače, ovo je dvadeseta dodela velike Povelje „Zelena planeta koja će bit dodeljena na Dan planete zemlje a ove godine, svečanom uručenju povelje u Prolom banji, prisustvovaće i, Ivan Karić, Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine Republike Srbije.