PREDSTOJEĆI konkurs za prijem studenata u ustanove za smeštaj širom Srbije, koji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisuje u maju za narednu akademsku godinu, u Studentskom centru Novi Sad (SCNS) očekuju spremno, ali se i nadaju da bi svoje vizije i planove o proširenju smeštajnih kapaciteta mogli da ostvare u dogledno vreme.

- Svake godine za smeštaj u domovima našeg studentskog centra konkuriše više od 4.200 studenata, koji u skladu sa prosekom ocena i drugim uslovima očekuju da dobiju sobu u našim dobro uređenim domovima. Nažalost, nismo u mogućnosti da ih sve primimo i smestimo zbog nedovoljnih smeštajnih kapaciteta - kaže, za "Novosti", Steva Lazarević, pomoćnik direktora SCNS.

Ti kapaciteti biće značajno poboljšani ukoliko, kako su ranije planirali u SCNS, uspeju da u dogledno vreme izgrade još jedan studentski dom sa barem još 300-400 mesta.

Pročitajte još - Domovi čuvaju studentski budžet

- Time bi bili stvoreni uslovi da gotovo svaki student s visokim prosekom ocena (iznad osam) ostvari pravo na smeštaj u studentskom domu - ističe Lazarević, i napominje da još nije odlučeno gde bi novi dom bio lociran, ali bi, prema njegovom mišljenju, najpovoljnije bilo da se kod postojeća tri doma na Limanu 3, pridoda novi, budući da tamo ima dovoljno prostora.

U iščekivanju ostvarivanja te investicije, u SCNS nastoje i da reše problem gužvi u oba studentska restorana sa kojima zasad raspolažu, naročito u takozvanim špicevima u vreme ručka.

- Problem je u tome što svi fakulteti prave pauze u isto vreme, pa bi u tom pogledu trebalo naći zajednički jezik i dogovoriti se kako da taj problem donekle ublažimo, kako bismo olakšali studentima i smanjili vreme čekanja za ručak.

U sklopu novoizgrađenog doma mogla bi da bude izgrađena i još jedna menza, čime bi se "relaksirao" taj problem SCNS. Izgradnja nove menze takođe je odranije u planovima, ali je još neizvesno kada bi mogla da počne realizacija radova.

Steva Lazarević

Studentski centar ima stalno otvoren konkurs za prijem u radni odnos spremačica i radnica u kuhinji.

Pročitajte još - Studentski domovi u Vojvodini: Mesta za svakog trećeg akademca

- Nedostatak tih kadrova nam je veliki problem. Mlađe žene skoro da se ne javljaju na naše oglase, a i kad počnu da rade, budu na poslu nekoliko dana pa odu. Da li je razlog relativno mala plata od 28.000 dinara ili nešto drugo, ne znamo, ali to je izgleda opšta pojava - dodaje Lazarević.

NOVI SAD, ZRENjANIN I SOMBOR

IAKO SCNS raspolaže sa osam studentskih domova u Novom Sadu i po jednim u Zrenjaninu i Somboru, čiji je ukupni kapacitet 3.064 mesta, ti kapaciteti ni izdaleka nisu dovoljni da zadovolje potrebe akademskih građana koji studiraju na teret budžeta i žele da sobu i ostale prinadležnosti ostvare u domu.