OBELEŽAVAJUĆI 69 godina postojanja, muzej u Smederevu je sve podsetio na činjenicu da je - osim Gimnazijske zbirke starina - osnov za formiranje fonda bila i privatna imovina sugrađanina Milana Jovanovića Stojimirovića, u čijoj se kući, na uglu ulica Ante Protića i Karađorđeve, od 1959. do 1972, i nalazila ova ustanova kulture.

- Gradski muzej je osnovan aprila 1950, a prvi upravnik je bio profesor gimnazije u penziji Svetozar Spasojević. Pomenuti Stojimirović je bio jedini Smederevac koji je pre Drugog svetskog rata imao privatne umetničko--istorijske kolekcije koje je, testamentom iz 1964, zaveštao Muzeju. Među 34 predmeta, poput slika, skulptura i predmeti primenjene umetnosti je bio i stilski pisaći sto kneza Mihaila Obrenovića - objašnjava viši kustos mr Snežana Cvetković.


PROČITAJTE JOŠ - Muzej u Smederevu zatvoren zbog rekonstrukcije


Podsetimo, Milan J. Stojimirović je bio novinar i diplomata, te - od 1941. do 1944. - upravnik Arhiva Srbije. Posle Drugog svetskog rata, 1946, proglašen je za narodnog neprijatelja i konfiskovana mu je gotovo celokupna imovina u Beogradu i Smederevu. Osuđen je na deceniju i po robije, ali je posle sedam i po godina izašao iz zatvora...Milan Jovanović Stojimirović


KNjIGA

POVODOM obeležavanja godišnjice, ovdašnji muzej je objavio i knjigu pod naslovom "Smederevo i smederevski kraj u Prvom svetskom ratu, 1914- 1918." čiji je autor viši kustos istoričar Miroslav P. Lazić.