UČENICI Srednje mašinske škole u Novom Sadu bili su najuspešniji na 27. Regionalnom prvenstvu Srbije, pokrajinskom takmičenju učenika mašinskih škola za auto-mehaničare i bravare, koje je održano upravo u njihovim kabinetima i radionicama. Na takmičenju je učestvovalo 35 đaka, iz 11 škola iz Novog Sada, Bele Crkve, Titela, Rume, Sombora, Pančeva, Kikinde, Ade, Odžaka, Temerina, Kule.

Najbolje plasirani Nemanja Basara, Kristijan Novak i Nemanja Kovačević, u konkurenciji auto-mehaničara i Marko Jovanović, Nenad Okanov i Milan Šobat u konkurenciji bravara, učestvovaće i na republičkom takmičenju, koje će 10. i 11. maja biti održano takođe u novosadskoj Mašinskoj školi.

- Zadovoljan sam drugim mestom jer je konkurencija bila jaka pošto su se svi dobro pripremili za takmičenje - kaže Basara (17), inače, vrlodobar učenik trećeg razreda na smeru tehničar motornih vozila. - Teorijska pitanja bila su teža nego praktičan rad. Volim automobile, motore i zato sam se opredelio za mašinsku školu. Namera mi je da dogodine, kada maturiram, upišem Mašinski fakultet, katedru za motorna vozila.

Njegov drugar, Milan Šobat (16), "skoro" odličan đak drugog razreda na smeru bravar zavarivač, osvojio je treće mesto u konkurenciji bravara i ne krije da će se dodatno pripremati za republičko takmičenje.

PROČITAJTE I: ONI SU OSTALI U SRBIJI: Naši uspešni mladi ljudi koji grade svoju i budućnost zemlje

- Moj deda se bavio bravarijom, pa sam od njega nasledio ljubav prema zanatu. Od malih nogu sam bio u dedinoj radionici, u kući na Telepu. Kada završim školu, upisaću "peti stepen" za bravara, a zatim odlučiti hoću li na fakultet ili u radionicu. Inače, učenici više volimo praksu nego teoriju. Takođe, nekako smo bliži nastavnicima stručnih predmeta nego onima koji nam predaju opšte predmete - veli Šobat.

Milan Šobat i Nemanja Basara Foto S. Bajić

UČENICI VREDNI HVALE

- HVALIM svoje učenike na sva usta, jer imam zbog čega. Dobri su i veoma posvećeni, kako u učionici, tako i u radionici. Oni koji učestvuju na takmičenjima, imaju olakšice na polaganju mature, a ako osvoje i nagrade, ne polažu prijemni ispit za fakultet - ističe Ilija Kalaba, profesor praktične nastave, uz zahvalnost novosadskoj Saobraćajnoj školi koja je "mašincima" za takmičenje ustupila tri automobila.