KONFERENCIJA pod nazivom "Tehnička škola u funkciji privrede" koja je u Vlasotincu okupila direktore i nastavnike praktične nastave srednjih stručnih škola iz pet okruga jugoistočne Srbije je potvrdila opravdanost donošenja Zakona o dualnom obrazovanju.

Osim toga što su učestvovali u radu dve radionice, te posetili fabrike u kojima vlasotinački đaci obavljaju praksu, gosti su se saglasili i u stavu da su modeli uspostavljenog dualnog obrazovanja - kroz pilot-projekte - pokazali veoma dobre rezultate u školovanju kadrova za potrebe privrede.

- Vlasotinačka Tehnička škola je s pravom nazvana "fascinantno dobra priča" - istakla je pomoćnik ministra prosvete zadužena za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijela Grujić. - Naša deca uče za ocenu i ona je samo naša procena, ali ako nema procene kompanije, gde se stiču veštine i znanja, nema ni željenih rezulata. Pritom, dualni sistem ne sprečava decu da nastave sa obrazovanjem, a i prosvetarima ostavlja prostor da profile menjaju u skladu sa potrebama privrede, na nekoliko godina.


PROČITAJTE I:PROMOCIJA DUALNOG OBRAZOVANjA: Hoću da znam šta radim


U diskusijama su učestvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, te Nacionalne službe za zapošljavanje, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), lokalnih samouprava i šest vlasotinačkih kompanija u kojima đaci obavljaju stručnu praksu. I, firme su listom bile pune hvale za đake koji, kako je istaknuto, kod njih dođu kao deca, a izađu kao ljudi sa formiranim radnim navikama i većim stepenom odgovornosti.


ZADOVOLjNA I PREDUZEĆA

PRIVREDA je već pokazala veliko interesovanje za ulazak u sistem dualnog obrazovanja. Kroz pilot-projekte, u saradnji sa Nemačkom, Austrijom i Švajcarskom se već angažovalo 600 preduzeća, a ove godine se očekuje da njihov broj dostigne i hiljadu.