LjUDI sa Stare planine, posebno žitelji Toplog Dola podno najvišeg vrha u Srbiji Midžora, braniće reku i svako ko ovde želi da gradi mini--hidroelektranu nije dobrodošao.

Za razliku od "alavih i nezasitih investitora" - kako je istaknuto tokom velikog narodnog zbora koji je okupio krem srpske ekologije i ostale zaljubljenike u prirodu - svako ko želi da kupi stada ovaca ili bilo koje druge stoke, te da je napasa u čistom okruženju i na staroplaninskim suvatima gradi potočare dobiće svaku vrstu pomoći.

Sa protesta u centru sela je poručeno i to da će, ako zatreba, svojim telima zaustaviti bagere koji bi da unište njihovo najveće blago i u gotovo nedirnutoj prirodi grade MHE.

- Nemamo puteve, kvalitetnu struju, telefon, gotovo nikakvu vezu sa svetom, ali je ovde ostalo tridesetak dotrajalih duša kojima je reka sve - ističe predsednik MZ u najudaljenijem pirotskom selu Božidar Cvetković. - Ukoliko je smeste u cevi, neće ništa biti ni od staočarstva, a nas će pre vremena oterati u grob. Zato smo organizovali danonoćna dežurstva i reagujemo na svaki kamion koji se ovde pojavi.

PROČITAJTE I: "Odbranimo reke Stare planine" organizuje protest protiv MHE

Inače, skup u Toplom Dolu je - osim udruženja pod nazivom "Odbranimo reke Stare planine" - organizovao i savet 39 ovdašnjih mesnih zajednica kojima su podrška bili "saborci" iz Paraćina, Jagodine, Užica, Ivanjice, Niša, Knjaževca...

Božidar Cvetković


- Borba za očuvanje reka i potoka u ovom delu Srbije traje već četiri decenije i, po svemu sudeći, neće se tako brzo i lako okončati - kaže čelnik pomenutog Saveta Nebojša Ilić, dok predsednik Udruženja Aleksandar Jovanović Ćuta podseća na činjenicu da je, tokom poslednje tri godine, zaustavljena izgradnja nekoliko ovakvih objekata.

Dušan Mitić

- Preduzimljivi neka se bave čime god hoće, samo reke ne smeju da diraju - zaključio je Jovanović uz napomenu da je samo na Toplodolskoj i Zaksovačkoj reci predviđena izgradnja čak 18 mini-hidroelektrana.

Aleksandar Jovanović


PORUKA ZA BUDUĆNOST

- REKE ne pripadaju ni bivšim, ni sadašnjim, ni budućim političarima, već našoj deci i budućnosti. - poručio je jedan od desetak govornika sa protesta u Toplom Dolu Dušan Mitić.