IZMEĐU osnivanja javnog preduzeća koje bi se bavilo trenutno nezadovoljavajućim gradskim i prigradskim prevozom, te iziskivalo kupovinu najmanje 29 novih autobusa i zapošljavanje bar 33 vozača, i ulaska u javno-privatno partnerstvo, Skupština grada u Novom Pazaru je izabrala bržu i jeftiniju varijantu. Narednih dana predstoji definisanje uslova koje bi potencijalni partner trebalo da ispuni, pa će biti raspisano i javno nadmetanje.

- Po izboru najpovoljnijeg ponuđača, ugovor će morati da prođe kroz skupštinsku proceduru i, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, ovaj posao bi u Novom Pazaru trebalo da bude završen do početka leta - kaže rukovodilac Gradskog odeljenja za stambene, komunalne i poslove saobraćaja Hidajet Plojović i ističe da će svojevrsna koncesija trajati pet godina.

PROČITAJTE JOŠ - Puni autobusi, prazne ulice Novog Pazara

Podsetimo, od 2015. do 2018, lokalna samouprava je za subvencionisanje javnog prevoza izdvojila oko 120, a ove godine je za tu namenu opredeljeno 28 miliona dinara. Sada je u ekonomskom delu Koncesionog akta navedeno da će se iz gradske kase za potrebe javno-privatnog partnerstva u gradskom i prigradskom prevozu godišnje izdvajati oko 265.000 evra, što je više nego što se sada troši, ali je manje nego što bi koštalo formiranje sopstvenog javnog preduzeća.

RAČUNICA

GRADSKIM i prigradskim prevozom u Novom Pazaru se dosad bavila firma "Sandžaktrans" koja je održavala 21 liniju, dok će budući privatni partner morati da saobraća na 32 trase.

Predviđeno je da godišnji prihodi od prodaje karata dostignu 463.000, a da godišnja neto dobit lokalne samouprave oko 80.000 evra.