ODELjENjE za urbanizam u paraćinskoj opštini je donelo rešenje o obnavljanju postupka povodom izdavanja dozvole za mini-hidroelektranu na ovom terenu, pa je udruženje nazvano "Odbranimo Grzu" dobilo prvu bitku u borbi da investitoru ne bude dozvoljena gradnja. Kako je istaknuto u pomenutom aktu, postupak se obnavlja zbog novih činjenica koje bi mogle da dovedu do drugačijeg odlučivanja.

Podsetimo, članovi Udruženja tvrde da je brana koja formira veštačko jezero, odnosno akumulaciju, izgrađena nelegalno, bez ikakve tehničke dokumentacije, odnosno da ne postoje ni građevinska, ni upotrebna dozvola, niti takozvana vodna akta. Rešenje o građevinskoj dozvoli je izdato samo za mašinsku zgradu, cevovod i vodozahvat koji je na parceli u svojini investitora, pa prvostepeni organ ne može da utvrdi da li brana i jezero mogu da zadovolje ovu vrstu namene. Upravo to je nova činjenica - uz hidrobiološku i ihtiološku studija reke Grze koju je izradio Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu.


PROČITAJTE JOŠ - "Odbranimo reke Stare planine" organizuje protest protiv MHE


Iako protiv ovakvog opštinskog rešenja investitor MHE ima pravo žalbe, Milomir Ružić u ime branitelja Grze kaže da se oni uzdaju i u dopis iz kabineta ministra za zaštitu životne sredine u kojem se potvrđuje da je i njima neprihvatljiva izgradnja mini-hidroelektrane u zaštićenim područjima, bez obzira na to što ona nije zabranjena na osnovu pozitivnih propisa Republike Srbije. Istaknuto je i da se izgradnjom MHE narušava priroda i degradira životna sredina.

On dodaje da bi investitor, bez obzira na obnavljanje postupka, tehnički mogao da počne radove na osnovu rešenja koje već ima, ali bi to bio besmislen potez jer građevinska dozvola sigurno "pada".


IZMENA

KAKO je navedeno u dopisu koji je potpisao šef kabineta ministra zaštite životne sredine Andrej Bojić, ovaj resor priprema izmene člana 35 Zakona o zaštiti prirode, pa će izgradnja MHE biti zabranjena na kompletnoj teritoriji zaštićenog područja, a ne kao dosad, samo u prvom režimu zaštite.