Avakum, starac tronoški i ćelijski, naziv je knjige koju je upravo objavio šabački „Glas Crkve“, iz pera protođakona dr Ljubomira Rankovića, o arhimandritu manastira Tronoša kod Loznice i Lelić kod Valjeva, posvećenu ocu Avakumu (Đukanoviću), koji se lane baš na Vaskrs, upokojio u toj bogomolji, posle službe i prazničnme trpeze.


Autor, dr Ranković, koji je bio veliki prijatelj, saborac i sapatnik oca Avakuma, pitko, zanimljivo, dinamično i autentično ispisao je najvažnije stranice njegovog života, pre svega one koje imaju neprocenljiv značaj.


Dr Ranković je rekao da je „njegovo upokojenje nepocenjivi gubitak za duhovnost našeg roda, ne samo SPC i Manastira Lelić, koji je preporodio sa svojim sadašnjim naslednikom igumanom Georgijem Mićićem“. Episkop šabački Lavrentije, ističući da je oca Avakuma znao od malih nogu naglasio je da je reč „o biseru monaštva prošlog i ovog veka, velikom čoveku, sjajnom domaćinu, velikom čovgekoljupcu“.


PROČITAJTE JOŠ: MONAH NAD MONASIMA: Promocija knjige o arhimandritu Avakumu


Iguman Manastira Lelić, Georgije, koji je kao dečak otišao u Tronošu, kaže da je, pre svega, uz drugo obrazovanje bio učenik, u svakom smislu, ave Lelićkog i Ćelijskog kod koga se i zamonašio i „koji je za sve ljude imao ljubav, toplinu, razumevanje i pažnju i nije ni čudo da je okupljao oko sebe mnogo vernika razne starosne dobi“.


Vladimir Mitrić, novinar „Novosti“, govoreći na promociji kao prijatelj iguman Avakuma rekao je da je „otac Avakum , iz pepela, šezdesedtih godina sa arhimandritom Antonijem Đurićem, uz pomoć vladike Jovana Velimirovića, verujućeg naradoda, ŠG „Boranja“ i tadašnjeg predsednika opštine Loznica, Jovom Lečićem, obnovio Tronošu iz koje je, početkom ovog veka, prekomandovan u Lelić, svetinju koju je podigao sveti vladika Nikolaj i u kojoj su njegove svete mošti“.


Malo je poznato šire, ali se ovde zna da je otac Avakum osamdesetih godina i početkom devedesetih prihvatio na hiljade mladih ljudi, i na službu i na duhovne razgovore, a to su bili mladi koji nisu prihvatali ideologiju jednoumlja, a ne svojom greškom bili su udaljeni od veri, da bi stasali, ne samo u vernike, već u misionare, onake kakve je u Bogomoljskom pokretu iznedriio Avakumov rođak, sveti vladika Nikolaj – rekao je Mitrić.