GRAČANICA - U gračaničkom Domu kulture biće prezentovan dokumentarni film Donjecka Vratarnica, autorke Natalije Batrajeve. Prema rečima predstavnika ove kulturne ustanove u Gračanici film govori o igumaniji Sveto-Iverskog manastira i njenoj pomoćnici, koje su se iznenadno našle u epicentru rata u Donbasu.


-Kadrove manastira u cveću i radosnih lica prekidaju reski rafali automata... Igumanija Mihaila je sadila kupus u bašti, kad je avion napravio prvi nalet i počeo da bombarduje aerodrom, koji se nalazi pored manastira. Savremeni kadrovi se smenjuju kadrovima hronike Drugog svetskog rata i gledalac više ne razlikuje ni vreme ni mesto događaja... Srbi, koji napuštaju svoje domove pred dolaskom Nemaca ili žitelji Donbasa? „Ja sam vaša gošća iz prošlosti. Hoćete da vam kažem vašu budućnost?“ – prezentuju u Domu kulture u Gračanici neke od govora junakinje filma u kojem se smenjuju i ređaju fotografije Kosova, Južne Osetije, Donjecka...


PROČITAJTE JOŠ: Stado najbolji film na festivalu u Gračanici (VIDEO)

Inače, iz pomenutog Doma kulture dodaju i da za međunarodnu premijeru „Donjecke vratarnice“ – prvog filma Donbaske triologije, nije slučajno izabrana Srbija jer je kako ističu put režisera u dokumentaristiku počeo je upravo na Kosovu, oko razrušenog manastira Zočište.