KOMISIJI Skupštine grada za predstavke i predloge u sredu je je grupa učenika trećeg razreda Gimnazije "Živorad Janković" predstavila inicijativu da u centru Novog Sada, posebno na najprometnijim mestima, za iduću letnju sezonu budu izgrađene nove česme i obnovljene postojeće.

Pročitajte još: MUKE NOVOSAĐANA: Vratili se u ruinu - na svoj rizik

- Postavljanjem česama rešili bismo problem žeđi tokom vrućih letnjih dana, a to bi istovremeno ulepšalo grad - poručio je učenik Bima Živanović, u ime desetak drugara koji su zajedno sa profesorom Dejanom Jovančevićem taj predlog predočili članovima Komisije.

Mladi Novosađani ističu da česme, pogotovo ako su još prikladno dizajnirane, stvaraju lepšu sliku grada u očima turista. Bio bi to još jedan dokaz da Novi Sad, ovogodišnja Evropska prestonica mladih, podržava mlade i njihove inicijative. Komisija će, prema rečima predsednika Marka Jovanovića, tu ideju novosadskih gimnazijalaca uputiti Upravi za građevinsko zemljište i investicije, "Vodovodu" i drugim nadležnim službama i o odgovorima obavestiti inicijatore.

Pročitajte još: Komunalci otkrili ogromnu mrežu nelegalnog vodovoda

Ove prve srede u mesecu Komisiji se, u ime stanara zgrade u Ulici Modene 1 poznatije kao Tanurdžićeva palata, obratila Sofija Topalov, tražeći da nadležni u gradu omoguće sređivanje fasade tog objekta u najstrožem centru, koji je jedan od arhitektonskih simbola Novog Sada.

- Naša zgrada je krečena pre skoro 40 godina, tako da joj je fasada u katastrofalnom stanju. Uz to, neko je nekada dozvolio da pojedinci na prozore postave narandžaste i bele roletne, koje odudaraju od ostalih standardnih, pa zgrada liči na "cirkus" - kritična je Topalovljeva, ističući da je ta zgrada, sa oko 60 stanova, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Stanari Tanurdžićeve palate očekuju da će grad, u okviru kampanje obnove fasada u starom gradskom jezgru, u pripremanju Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, u taj program uključiti i njihovu zgradu.

LEPE, A DA NISU SKUPE


TREBALO bi da nove česme budu pre svega dobrog kvaliteta, da lepo izgledaju i da ne budu skupe.

- Računali smo da cena ne bi trebalo da bude veća od 5.000 do 6.000 dinara po česmi - dodaje Bima Živanović.