GRADSKOJ organizaciji invalida rada u Požarevcu je iz TE-KO "Kostolac" za narednu grejnu sezonu odobreno samo 5.500 tona uglja, pa je oko 800 članova ostalo "ispod crte".

Od njih 2.500 u pomenutoj organizaciji, ugalj je - po ceni od 4.350 dinara za tonu, uz troškove prevoza - naručilo čak 2.200 ljudi. Ali, s obzirom na to da je ovogodišnja isporuka invalidima rada smanjena za oko 40 odsto, "prekobrojni" će morati da se snabdeju na stovarištima, po komecijalnim cenama, iako mesečno primaju penziju od jedva 13.000 dinara.

- Lane nam je bilo odobreno 7.500 tona, što je takođe bilo nedovoljno. Nedostajalo je oko 500 tona da bi svi bili namireni, ali pomoći nije bilo. Sada je situacija još gora jer nam treba 9.000 tona, a dobićemo tek 5.500, pa nam preostaje samo da se nadamo rebalansu, odnosno odobrenju dodatnih količina - kaže predsednik požarevačke Gradske organizacije invalida rada Svetozar Božinović.

PROČITAJTE I: Invalidi rada žele da rade


Podsetimo, poziv za prodaju lignita udruženjima i sindikatima je na sajtu TE-KO "Kostolac" objavljen 1. februara, a dan kasnije i u medijima. I, invalidi rada su se na vreme prijavili, ali je naredna grejna sezona za njih 800 sada - neizvesna.

- Među našim članovima ima i onih sa ozbiljnim invaliditetima i veoma malim primanjima, koji ogrev mogu da kupe jedino po povlašćenoj ceni i uz plaćanje na rate. Sa TE-KO "Kostolac" smo uvek imali dobru saradnju, pa se nadamo da će nam izaći u susret i odobriti dodatne količine uglja - zaključuje Božinović, i napominje da su pisma sa molbama za pomoć već slali na adrese više državnih organa, ali odgovora još nema.

KVOTA

ZA prodaju udruženjima i sindikatima, koji su svrstani u četvrtu kategoriju kupaca, TE-KO "Kostolac" uoči naredne grejne sezone namenio je 100.000 tona, po ceni od 2.957 dinara sa uračunatim porezom.