KNjIŽEVNIK Srđan Srdić, honorar od 40.000 dinara, koliko mu pripada kao članu žirija za dodelu književne nagrade "Dušan Vasiljev", pokloniće svojim učenicima, polaznicima Centra za talente "Dušan Vasiljev" koji se ove godine budu plasirali na republička takmičenja. Osim ovog nesvakidašnjeg gesta, Srdić je nakon četiri godine, svoje mesto u ovom žiriju hteo da ustupi drugome ali su predstavnici Grada Kikinde, koji dodeljuje književnu nagradu "Dušan Vasiljev", ceneći njegov književni i pedagoški rad, to odbili. Srdić je to, međutim, prihvatio pod jednim uslovom.

Pročitajte još: LEP GEST POLICAJACA IZ VRBASA: Cveće za najstariju sugrađanku

- Istekao mi je mandat u žiriju od četiri godine i rekao sam da ću ostati samo pod uslovom da se novac za moj honorar usmeri Centru za talente, tačnije đacima koji se budu plasirali na republička takmičenja. Taj novac pomoći će da se plate troškovi putovanja, smeštaja ili ishrane. Iz gradske uprave nisu imali ništa protiv. Inače, mislim da niko ne treba predugo da se zadržava u žiriju - objasnio je Srdić, za "Novosti".

Pročitajte još: HUMAN GEST FUNKCIONERA U GRAČANICI: Odrekli se plata u korist socijalno ugroženih

Srdić je inače koordinator Centra za talente koji ima 150 polaznika, izuzetno nadarenih đaka, od kojih je 24 sa istraživačkim radovima prijavljeno za regionalno takmičenje koje će se 11. maja održati u Pančevu. Tek nakon toga znaće se koliko đaka će se plasirati na republičko takmičenje i baš njima namenjena je ova pomoć.

- Lane se 80 odsto naših učenika sa regionalnog plasiralo na republičko takmičenje. Želim na ovaj način da ih podržim kako bi što komfornije otišli da pokažu svoje izvanredno znanje i talenat - ističe Srdić, koji radi u Gimnaziji "Dušan Vasiljev".

SPORAZUM

CENTAR za talente, koji kao i gimnazija i ugledna književna nagrada koju dodeljuje Grad Kikinda, nosi ime velikog pesnika, osnovan je 2016. godine. Tada je potpisan i sporazum o saradnji sa Regionalnim centrom za talente "Mihajlo Pupin" iz Pančeva i kikindskom lokalnom samoupravom. Centar okuplja nadarene đake iz više naučnih oblasti.