POZNATE svetske kompanije koje posluju u centru Šumadije, poput "Fijat - Krajsler automobila", te fabrika u novootvorenom "Majnd parku" čije su perjanice "Simens", "Cepter" i "Vajker Nojson", odlučile su da studentima Ekonomskog fakulteta i Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu omoguće stručnu praksu u svojim pogonima. Posebna pogodnost je i to što će, kao je nagovešteno, najuspešniji akademci, po diplomiranju, najverovatnije moći da računaju i na stalno zaposlenje.

Pročitajte još: Šumadiji fale zavarivači

Ovakva strategija je poseban zamah dobila posle nedavnog potpisivanja Protokola o saradnji između Univerziteta u Kragujevcu i "Majnd grupacije", a rektor prof. dr Nenad Filipović kaže da će visokoškolske institucije - upravo zbog ovakvog povezivanja sa privredom - nastavne planove i programe uskladiti sa potrebama poznatih svetskih brendova.

Pročitajte još: Praksa za studente vazduhoplovstva

Saradnje je, međutim, bilo i ranije, pa je tako automobilski gigant "Fijat - Krajsler Srbija", poučen pozitivnim efektima višegodišnje oslonjenosti na ovdašnji Fakultet inženjerskih nauka, odlučio da šansu za stručno usavršavanje tokom studiranja omogući i grupi budućih ekonomista koji se školuju u Kragujevcu.

Polovinom marta je i kompanija "Cepter" potpisala sličan sporazum sa ovdašnjim Ekonomskim fakultetom, a studentima je najavljena i mogućnost zapošljavanja širom sveta...

- Sporazum će studentima omogućiti da, uz teorijska znanja, steknu i neophodnu praksu. Istovremeno, za fakultet to znači bolje pozicioniranje u okruženju, s obzirom na to da smo u prilici da budućim akademcima ponudimo obavljanje stručne prakse u najboljim i najpoznatijim svetskim kompanijama - zaključuje dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Petar Veselinović.

POSAO

ZVANIČNICI pomenutih kompanija nisu mogli da preciziraju kada će angažovati prve studente koji završe praksu u ovim firmama, ali se nezvanično saznaje da bi tako nešto moglo da se dogodi već početkom septembra. Štaviše, u jednoj od kompanija koje posluju na teritoriji Kragujevca je nagovešteno i to da će najbolje i najangažovanije studente zaposliti odmah, dok će ostale pozivati "po potrebi".