OPERACIJE u Opštoj bolnici u Vršcu poslednjih godina se sve češće obavljaju samo u hitnim slučajevima, jer lekari nemaju uslova da operišu sve zakazane pacijente. Dok 2017. nije nabavljen novi centralni sterilizator, glavni razlog obustave hirurških intervencija bio je nedostatak sterilisanih instrumenata, a sada je posredi nedostatak lekova i sanitetskog materijala!

Zbog duga prema dobavljačima, koji premašuje 130 miliona dinara, ustanova ne može da pravi neophodne zalihe, pa često ostaje bez osnovnog materijala za rad. Neretko su pacijenti primorani da sami kupuju lekove i zavoje, kako bi im bila pružena adekvatna zdravstvena zaštita! To je, kažu nadležni, posledica neodgovornog poslovanja rukovodstva bolnice u periodu od 2011. do 2017. godine, kada je ovaj dug i nastao.

Pročitajte još: Vršac dobio prvi skener

- Bolnica svake godine sa RFZO potpisuje ugovor o finansiranju nabavke lekova i sanitetskog materijala, na osnovu godišnjeg plana svojih potreba. Ukoliko se u međuvremenu ispostavi da su troškovi veći od predviđenih, poslednji rok za aneksiranje tog ugovora je 15. oktobar. Međutim, u ovom periodu od osam godina aneksiranje nije rađeno, jer rukovodstva nisu pratila svoje potrebe - objašnjava Tatjana Nikolić, član Gradskog veća za zdravstvo.

Aneks ugovora prvi put je urađen lane, kada su uspeli da izdejstvuju i da se vrednost mesečnih tranši poveća. Međutim, zasad im ni to ne znači mnogo, s obzirom na to da je RFZO u prva dva meseca kasnio sa isplatom, što je u februaru dovelo do ponovnog privremenog zastoja u radu. A dugovi su ostali na istom nivou.

- Sa ključnim dobavljačima smo postigli kompromis, da nam isporučuju lekove na osnovu direktnih uplata, a ne da nam, kao do sada, za uplaćenu sumu daju manje medikamenata, zato što im dugujemo za prethodni period - dodaje direktor bolnice dr Jon Omoran.

Dr Jon Omoran - Foto J. J. B.


On ističe i da očekuje neko sistemsko rešenje, jer se ova dugovanja, koja imaju gotovo sve bolnice u zemlji, mogu rešiti jedino uz podršku države.

REFUNDIRANjE

DIREKTOR bolnice ističe da će svim pacijentima, koji moraju sami da kupuju lekove i sanitetski materijal, a koji je bolnica u obavezi da ima, RFZO refundirati troškove.

- Mora se imati u vidu da se sve nabavke materijala rade preko tendera i da nismo u prilici da, kada nam nešto zafali, to odmah i kupimo - dodaje dr Omoran.