Kompletna krovna i tavanska konstrukcija napuštenog bioskopa "Sloboda" u centru Vranja se urušila. Opasnost preti stanarima okolnih zgrada i prolaznicima.

Marina Jaćimović, predsednica stambene zajednice zgrade koja se "lepi" uz zgradu nekadašnjeg bioskopa, kaže da je pad konstrukcije prestravio i uznemirio stanare ove zgrade.

- Urušavanje traje godinama, ali je poslednji put bilo zastrašujuće. Bojimo se da će urušavanje preostalih dimnjaka napraviti štetu na automobilima parkiranim pored zgrade ili nekoga ozbiljno povrediti. Ko će tada da nam nadoknadi štetu - navodi ona.

Postoji i opasnost od zaraze, kaže naša sagovornica, jer pacovi godinama gamižu po đubretu koje tu bacaju zaposleni u lokalima u susednoj ulici.

Pročitajte još - Bioskop "Balkan" čeka odluku suda

Inače, nekada omiljeno mesto zabave Vranjanaca, bioskop "Sloboda", nalazi se u sastavu zgrade u kojoj je bio smešten i Zanatski dom. Oko vlasništva objekta se vodio višedecenijski spor između ovdašnjeg Udruženja zanatlija i lokalne samouprave, dok je zgrada neumitno propadala. Konačno, pravosnažnom presudom objekat je pripao Gradu, koji će sada morati hitno da interveniše.

- Već od ponedeljka ćemo formirati tim stručnjaka građavinske i arhitektonske struke, koji će dati stručno mišljenje o tome šta dalje. Zdanje će morati da se sruši pa da se krene od početka, ali će morati da se radi postupno i u skladu sa propisima - kaže zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić.


ŽELjA

Poslednji film u "Slobodi" prikazan je 1998. i od tada Vranje nema bioskop, a projekcije se održavaju sporadično u neadekvatnim prostorima. Situacija je dodatno pogoršana kada je pre šest i po godina izgorelo i Pozorište, gde su povremeno prikazivani filmovi. Obnavljanje bioskopa je jedna od najčešće spominjanih želja Vranjanaca i redovnih predizbornih obećanja svih ovih godina.