IAKO su odbornici Skupštine opštine u Paraćinu još krajem minule godine jednoglasno podržali inicijativu za obustavljanje izgradnje mini-hidroelektrane (MHE) na Grzi, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije je stigao odgovor da ne postoji razlog za ponavljanje postupka po službenoj dužnosti.

U dopisu, koji je potpisao direktor Zavoda Aleksandar Dragišić, između ostalog se navodi da su im činjenice o stanju živog sveta u reci Grzi bile poznate prilikom donošenja Rešenja o uslovima za zaštitu prirode, ali su procenili da - ako se MHE gradi u skladu sa uslovima zaštite prirode koje su propisali - ta aktivnost neće značajno uticati na prirodne vrednosti ovog područja!

Pročitajte još - NE DAMO REKE: Protest protiv izgradnje MHE na Staroj planini (FOTO)

Izgradnji MHE na Grzi se, međutim, pored lokalne samouprave, protivi i veliki broj Paraćinaca, pa je prikupljeno više od 5.000 potpisa protiv ove investicije. Udruženje građana pod nazivom "Odbranimo Grzu" je uporno u nastojanju da se investitoru iz Topole, koji se već sprema da počne gradnju, ne dozvoli početak radova.

Zato je nedavno organizovana i tribina u paraćinskom pozorištu pod nazivom "Male hidroelektrane - smrt za reke", tokom koje su dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić i profesor Biološkog fakulteta Predrag Simonović govorili o velikoj ekološkoj šteti. Stručnjaci tvrde da planinske reke i potoci predstavljaju stratešku rezervu pijaće površinske vode, koja je znatno važniji resurs od električne energije...


MISTERIJA

JEDAN od članova udruženja nazvanog "Odbranimo Grzu" Zoran Kojadinović u više navrata je isticao da oni neće dozvoliti početak radova, te da od vodne inspekcije očekuju da izađe na teren jer je vodozahvat odakle investitor planira da uzme vodu zapravo šumsko zemljište. Tvrdi i da brana nikada nije dobila ni građevinsku niti upotrebnu dozvolu.

- Jezero na Grzi zvanično ne postoji, pa samim tim ni građevinska dozvola za MHE ne važi - tvrdi Kojadinović.