PROŠLE godine rekonstruisana srednjovekovna tvrđava Momčilov grad u Pirotu od pre nekoliko dana može da se pogleda i u trodimenzionalnoj digitalnoj prezentaciji, na svakom mobilom telefonu. Virtuelno, panoramsko razgledanje ovog zdanja moguće je na sajtu Ministarstva za evropske integracije i Muzeja "Ponišavlje" u Pirotu, čiji direktor Saša Jovanović kaže da je za svega nekoliko dana bilo preko 6.000 pregleda, odnosno poseta.

- Tvrđavu svakog vikenda poseti preko 1.000 ljudi, mahom iz susedne Bugarske, a sada imaju mogućnost da se i pre posete upoznaju sa istorijom ovog zdanja i da ga na svojim telefonima panoramski razgledaju. Osim atraktivnog vizuelnog doživljaja, tu su i informacije o istorijskim i arheološkim istraživanjima u tvrđavi i oko nje, rekonstrukcijama i svemu ostalom što je interesantno za "običnu", ali i za stručnu javnost - kaže Jovanović i dodaje da je 3D prezentacija nastala kao deo projekta digitalizacija nacionalne kulturne baštine.

PROČITAJTE JOŠ - SPOJILI SREDNjI VEK I TREĆI MILENIJUM: Ministar Nenad Popović i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić otvprili renoviranu tvrđavu

Pirotska tvrđava je do sada rekonstruisana u više navrata, a najobimniji posao urađen je prošle godine, i to novcem iz IPA fondova prekogranične saradnje sa susednom Bugarskom, tačnije tamošnjom opštinom Montana. Za rekonstrukciju koja je trajala gotovo 18 meseci, Piroćanci su dobili oko 400.000 evra.

Ova srednjovekovna građevina oduvek je privlačila brojne posetioce kao svojevrstan istorijski spomenik. Rado je obilaze đaci osnovnih i srednjih škola kao i svi turisti koji posete Pirot i okolna mesta.

Zbog toga je i odlučeno da se tvrđava sredi i prezentuje putem moderne tehnologije kao što je razgledanje u tri D formatu.


OTVOREN

MOMČILOV grad je dobio nove stepenice, kule, kompletno osvetljenje, dozidani su obrušeni delovi zidina i 16. novembra je otvoren za posetioce. Objekat sa grba grada Pirota je okosnica razvoja turizma. Podignut je u drugoj polovini 14. veka uoči Kosovskog boja i vreme Kneza Lazara. Proteklih decenija u njemu su snimani delovi mnogih filmskih ostvarenja koja se bave epohom.