VOLONTERI Ekološkog pokreta Vrbasa po dojavi građana zatekli su proteklih dana ogromnu divlju deponiju sa mnoštvom uginulih životinja između Bačkog Brestovca u opštini Odžaci i Stapara kod Sombora. Zastrašujući prizor prijavili su Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine. Po rečima građana, reč je o mestu na kojem se godinama odlaže otpad, a vremenom je pretvoreno i u stočno groblje na otvorenom.

Pročitajte još: Divlja deponija uginulih životinja na ulazu u Bajmok

Bački Brestovac je već bio u žiži javnosti zbog razbacanih lešina na periferiji naselja, ali je predsednik Mesne podružnice Ekološkog pokreta Odžaka Tihomir Katić predočio da je "mrcinjak", kako meštani zovu taj deo atara, saniran, i da je ekološki horor, na koji su upozorili aktivisti EPV, u nadležnosti MZ Stapar i Grada Sombora.

- Već više od 20 godina tu se bacaju mrtve domaće životinje: svinje, krave, ovce, koze, živina... Smrad je nepodnošljiv, i čudo je da dosad nije izbila neka zaraza. Trebalo bi da se uginule životinje odvoze u kafileriju "Proteinka" u Somboru, ali to košta, pa se lešine istovaraju na ledini pored puta - navodi žitelj Stapara.

MZ, u saradnji sa JKP "Čistoća" u Somboru, povremeno sanira divlje stočno groblje, zatrpavanjem najstarijih leševa i odnošenjem ostalih u "Proteinku", ali nesavesni građani nastavljaju po starom.

Pročitajte još: NIJE PRONAĐEN LEŠ UGINULOG KONjA: Vlasniku potpuna zabrana uzgoja životinja

Staparci ističu da bi komunalna inspekcija trebalo da bude ažurnija, ali smatraju da problema ne bi bilo da MZ nije ostala bez seoskog higijeničara, koji je skupljao i zakopavao uginule životinje, a čiji su posao, po zakonu, preuzela komunalna preduzeća.


Foto Udr. "Ruka šapi"

I meštani Ratkova, u odžačkoj opštini, kojima je zgroženi putnik-namernik nedavno poslao video-snimak tona životinjskog otpada na ulazu u ovo selo, tvrde da te sramote ne bi bilo da je na stočnom groblju, zvanom "Bela ćuprija", nastavio da radi šinter.

Odžački ekolozi ističu da se stanje može dovesti u red ako se alarmiraju inspekcije, odeljenja za zaštitu životne sredine i nadležna komunalna preduzeća.

- Lešine u Bačkom Brestovcu zatrpane su u jamu stočnog groblja, a uskoro će biti iskopana nova za te namene. Na tom prostoru je postavljen video-nadzor, koji sprečava neodgovorne meštane da, kao ranije, bacaju uginule životinje gde ko stigne - naglašava Katić.

DAČA - MASKOTA (NE)BRIGE

MASKOTA divljih stočnih grobalja, ali i uspešne borbe ekologa i zaštitnika životinja, jeste pas Dača, koji je nađen vezan za kosti uginule krave na periferiji Bačkog Brestovca. Daču, izgladnelog, u ranama i sa žicom urezanom u vrat, zbrinuli su članovi odžačkog udruženja "Ruka šapi", i on je danas paženi udomljeni pas.