TRIDESETPETOGODIŠNjI M. I. je 11. marta uveče pretio da će se razneti bombom u Ulici 429, koja se nalazi u čačanskom prigradskom naselju Lupnjača. Jake policijske snage, ekipa Hitne pomoći kao i vatrogasci su brzo intervenisalie i - posle dužeg ubeđivanja - sprečili tragediju...

Tokom poslednje dve sedmice, ovo je bio osmi pokušaj samoubistva u Čačku, a troje sugrađana je, nažalost, i uspelo u toj nameri.

- Ovaj neslavni rekord bi trebalo da bude tema za razmišljanje ne samo zdravstvenim službama, već i svima drugima koji se bave populacionom politikom, standardom stanovništva i psihičkim zdravljem nacije - kaže ovdašnji lekar i lider grupe građana nazvane "Za napredniji Čačak" dr Aleksandar Radojević.

Podsetimo, najpre se krajem februara - u kompleksu poznatog čačanskog izletišta Spomen-park - obesio Nenad S. (24), koji je radio kao konobar u jednom lokalnom ugostiteljskom objektu. Njegovi prijatelji kažu da ništa nije slutilo na ovakav epilog, niti je pronađeno oproštajno pismo...

Pročitajte još - TRAGEDIJA U ČAČKU: Obesila se devojka u blizini porodične kuće

Za razliku od njega, sa svim svojim najmilijima, ali i prijateljima na društvenim mrežama Čačanin Dejan Š. se - pre nego je, dan uoči 30. rođendana, odlučio da skoči sa zgrade u Balkanskoj ulici - oprostio porukom.

Dejan Š. Foto "Fejsbuk"

- Ne mogu više da živim, propalitet koji sam, teret koji sam. Činio sam greške tokom svog života, ali sam razumeo da su moji izbor. Nije ovo ništa novo, u stvarnosti još davno pre mog 18. sam odlučio da nikada neću doživeti 35. Mislio sam ranije. Nisam, mučio sam se, mučio sam moje roditelje. Žao mi je, možda će nekome i za mene biti žao, možda nekoga povredim. Ne želim, ali ja više ne mogu. Nemojte me žaliti, nemojte me oplakivati, videćete kada vas prođe ta prva tuga da će vam biti bolje i lakše bez mene. Neki neće ni primetiti da me nema. Mama, pazi i mazi Cezara i Maru i žao mi je za sve. Tata, izvini što sam bio uvek tako veliko razočaranje. Pokušao sam da sredim svoj život, ali ne mogu. Ne mogu više da živim sam, ne mogu više da patim. Možda je ovo kukavički, ali je moj izbor. Zbogom. Žao mi je - napisao je Dejan.

Samo dva dana kasnije oko podneva, skokom sa 12. sprata popularnog "žutog solitera" na uglu Nemanjine i Ulice kneza Miloša, u smrt je otišla i Jelena G. (20). Bez obzira na to što je kao mala bila usvojena, još se ne zna šta ju je nagnalo na ovaj korak, a okolina ističe da je bila dobar student...


SKOK

ZVANIČNI podaci ukazuju na to da se na teritoriji Čačka tokom 2017. dogodilo 28 samoubistava, što je grad na Moravi svrstalo na sam vrh ove neslavne liste u Srbiji.

Krajem prošlog i početkom ovog veka neslavni "lideri" su bili žitelji Čoke i Čajetine.