NA ime odštete građanima zbog ujeda pasa lutalica iz subotičke gradske kase 2018. isplaćeno je više od sedam miliona dinara. Nadležnim službama prijavljeno je 204 slučaja ujeda, ali veliki problem su i vlasnički psi, te je podneto 250 prijava protiv nesavesnih vlasnika.

PROČITAJTE JOŠ - Uhapšen monstrum (19) iz Subotice: Puštao staforda na lutalice, a devojci koja je to snimila pretio: "Ku*vo prljava, 'oćeš da ti pati porodica?"

- Od 204 prijavljena ujeda, 82 su rešavana sudskim putem, dok je 108 slučajeva epilog dobilo van suda, uz pomoć komisije zadužene za rešavanje ovog problema - kažu u subotičkoj Službi za komunalne poslove. - Postupak dokazivanja ujeda zasniva se na medicinskoj dokumentaciji, na osnovu koje komisija određuje intenzitet povreda. U sudskom postupku se, kada za tim postoji potreba, pozivaju i veštaci čiji je zadatak da utvrde verodostojnost rane, odnosno da li je ona zaista posledica ujeda psa, ili neke druge vrste povrede.

Slučaj Subotičana koje su u Kelebijskoj šumi napali razjareni psi rase kangal ponovo je aktualizovao problem - kako rešiti problem nesavesnih vlasnika pasa. Ne samo da šetaju ulicom bez povoca i zaštitne korpe, već ih gazde besomučno izbacuju čim im ponestane novca za brigu o njima. Ili jednostavno, kada im dosade. Visoke kazne, od 5.000 do 75.000 dinara očigledno nisu dovoljne da ljudi počnu da se ponašaju odgovorno.

U subotičko prihvatilište za napuštene životinje, može da se smesti 268 pasa i 60 mačaka. Kapacitet je prilično popunjen i mesta ima samo za hitne slučajeve. Tu je i nekoliko udruženja koje sklanja životinje sa ulice i udomljavaju ih putem društvenih mreža, ali to ni blizu nije dovoljno da se reši ovaj veliki komunalni i bezbednosni problem.


INICIJATIVA

GRAD je uputio inicijativu nadležnom ministarstvu za ozakonjenje strategije, popularno nazvane "Uhvati, steriliši, pusti", koja podrazumeva da se životinje uhvate, sterilišu, očiste od parazita i vrate na prvobitnu lokaciju, posle čega se prati njihovo kretanje. Takve životinje su manje agresivne od onih koje nisu sterilisane.