DEVETOGODIŠNjI David Filipović iz Paraćina, učenik trećeg razreda Osnovne škole "Radoje Domanović", najmlađi je planinar u Srbiji. Već je osvajao vrhove visoke preko 2.000 metara, ima pregršt priznanja, zahvalnica i medalja, a zahvaljujući ljubavi prema planinarenju - koju mu je usadila majka, poznata planinarka Branka Bradašević, prošpartao je Srbiju "uzduž i popreko".

Pre nekoliko dana David se sa majkom vratio sa Zimskog uspona na Trem. To je prva republička akcija kojom je krenula sezona i jedna od najzahtevnijih domaćih staza. David je bio među 900 planinara iz Srbije, Makedonije i Bugarske i osvojio je najviši vrh Suve planine na 1.810 metara. Temperatura se kretala do minus 10, ostalo je zabeleženo da je najstariji učesnik Milivoj Crnomarković iz Kruševca (71), a najmlađi - David.

- Nas dvadesetak iz paraćinskog Društva "Javorak" krenuli smo sa 860 metara visine, sa Bojaninih voda. David se bez problema popeo jer mu je to bio već treći uspon na Trem. Još je najmlađi. Kao sedmogodišnjak, osvojio je najviši vrh Bosne Vranicu (2.117 metara), a te godine se popeo i na Komove (2.461 metar). Samo prošle godine tri puta se peo na Rtanj, a to je planina na kojoj se trenira za ozbiljne vrhove - objašnjava Branka i pokazuje gomilu Davidovih diploma i medalja.

PROČITAJTE JOŠ - Spektakl na omiljenom vrhu planinara


- Najviše volim kad sam na vrhu i mogu da radim šta hoću! Imam prelep pogled, uživam, a kad se vratim u ponedeljak u školu, imam o čemu da pričam drugovima - kaže David. On se i ne seća kad se prvi put popeo na planinu, čini to praktično od kada zna za sebe.

- Verovatno je to bilo kad sam bila trudna - osmehuje se Branka, koja aktivno planinari već petnaestak godina. Davida je vodila sa sobom još dok je bio beba, noseći ga u rancu. - Kad je "prešišao" 16-17 kila, sa oko tri godine, nisam više mogla da ga nosim, pa je počeo da hoda. Prvi ozbiljniji uspon imao je 2015. Jastrebački marš. Tada je prvi put sam prešao celu stazu.

Dečak kaže da mu je uspon na Komove (Crna Gora) bio najizuzetniji doživljaj.

- Samo penjanje mi je bilo prelako, ali me je užasnula velika kamena planina i krst na vrhu, prestrašio sam se. Bili smo tri dana u Crnoj Gori, videli kanjon Reke Mrtvice". Najviše volim kad na planinarenje idem u druge države, na duže. Volim i kad u planinarskom domu spavam u vreći, a zapamtio sam i psa Donu koja me je čuvala.


HIMALAJI

SAN svakog planinara su Himalaji, a ja sam imala sreće da odem tamo i ostvarim taj san. Bila je to prva srpska ženska ekspedicija na Himalaje i nas šest smo osvojile vrh Tarpu Čuli (5663 metra) zapadno od Katmandua. Pripreme su trajale godinu i po, a ekspedicija 20 dana. David je imao tri godine kad sam ja krenula sa tim pripremama. Danas idem samo u pohode na koje mogu njega da vodim. Neke akcije su baš teže, ali mladi imaju i više snage od nas, tvrdi ponosna majka.