GRAĐANI Sremske Mitrovice više neće strahovati od visokog vodostaja, jer će u maju započeti rekonstrukcija savskog keja u dužini od 1.057 metara, dok će se u slučaju opasnosti od prelivanja vode postavljati montažno-demontažni paneli. Uspostavljanjem ovog najmodernijeg načina odbrane, grad će biti bezbedan čak i ako vodostaj bude na istorijskom maksimumu od 864 centimetra iz 2014.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, za "Novosti" kaže da se trenutno radi na uređenju obaloutvrde Save, što košta više 9,2 miliona evra.

Pročitajte još - Sremska Mitrovica: Montažne ploče krote Savu

Odbrambeni nasip koji je u ovom gradu pravljen sedamdesetih godina prošlog veka, teško da bi odoleo poplavnom talasu od pre pet godina. Zato će Sremska Mitrovica, uz pomoć Vlade Srbije i Svetske banke, realizovati projekat na ojačavanju nasipa, a vrednost celog posla je 1,5 miliona evra.

Pročitajte još - Sremska Mitrovica sačuvala platane

- Trenutno se radi nasip na Drenovcu, koji je zaštita za Šabac, i na Banovom brodu između Banovog Polja i Ravnja, a u planu je rekonstrukcija keja od Starog mosta do Kapetanije u Sremskoj Mitrovici, što će sve ukupno koštati 10,7 miliona evra - naglašava ministar Nedimović, dodajući da će se na ovaj način zaštititi oranice i imovina nizvodno od granice sa Hrvatskom.


To što Hrvatska i BiH dižu svoje nasipe i brane, ne znači da Srbija neće, naglasio je Nedimović, i precizirao da će Srbija to uraditi u celoj dužini toka reke Save, kao i da je u toku priprema projekta rekonstrukcije obaloutvrde sa mačvanske strane.

- Ubuduće, od reke će se grad braniti zaštitnim panelima koji će biti od 1,2 do 1,8 metara u odnosu na sadašnje kote keja - objasnio je Nedimović i podsetio da je tokom poplava 2014. u ovom gradu (kada je on bio gradonačelnik), posebno kritičan deo obale bio od Starog mosta do Male crkve, gde je tada reka nadvisila zub nasipa i stigla do vodostaja od 864 centimetara.BEHATON, TARTAN I RASVETA

PORED zaštitne funkcije, Mitrovčani će dobiti i lepši kej. Prema projektu, on će biti popločan tartanom i behatonom, a postaviće se i novi mobilijari i rasveta.